НОВИНИ

Иван Иванов: Смяна на собственика на ЧЕЗ не променя задълженията на дружеството

Към момента самата смяна на собственика на ЧЕЗ не променя лицензията или задълженията на дружеството. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:42, 01.03.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
Иван Иванов: Смяна на собственика на ЧЕЗ не променя задълженията на дружеството

Иванов обясни, че oбект на действие на КЕВР са енергийни дружества, лицензианти, които притежават лицензия. КЕВР започва дейности за контрол върху тези дружества от момента, когато придобият лицензия и станат лицензианти.

„Относно ЧЕЗ лицензирани дружества не са нито ЧЕЗ АД, нито ЧЕЗ България. Лицензирани дружества под контрол на КЕВР са ЧЕЗ-разпределение, ЧЕЗ-снабдяване и ЧЕЗ-трейдинг. Върху тях КЕВР упражнява текущ, последващ и превантивен контрол. Все още нямаме финална сделка и КЕВР не може да разглежда фирмата на Гинка Върбакова като лицензиант“, заяви Иванов.

В такъв етап КЕВР се произнася само в два случая. „Първият е, когато се продава обособена част от лицензирано предприятие, случаят не е такъв-дружествата се продават в цялост. Вторият случай е, когато КЕВР трябва да се произнесе относно процедурата, когато се достига до дейности в самото дружество, когато кандидатът за придобиване на дружеството желае да заложи активи на дружеството, с което то осъществява лицензионната си дейност“, обясни Иванов.

Той посочи, че и в двата случая изрично е необходимо да постъпи искане до КЕВР за разрешаване, а такова не е постъпило.

„КЕВР в рамките на правомощията си ще осъществи изцяло контрола върху лицензионната дейност на тези дружества след смяната на собственика, независимо кой е собственикът. Към момента самата смяна на собственика не променя лицензията или задълженията на дружеството за изпълняване на задълженията“, посочи още Иван Иванов.

От своя страна Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията заяви, че към настоящия момент в КЗК не е постъпвало искане към комисията от заинтересованата страна.

„След като постъпи такова, ще бъде подложено на предварителен контрол, след което ще се направи основен преглед на всички изисквания, които предвижда закона и ще се произнесем в законоустановения срок дали има някаква промяна в енергийния сектор. Преди повече от една седмица КЗК се самосезира в областта на енергийния сектор за цените в сектора“, допълни Ненкова.

Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор, но въпреки това следим цялата информация, обясни и Бойко Атанасов, зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът между Рилски и Левски Лукойл с благотворителна кауза
Финалът между Рилски и Левски Лукойл с благотворителна кауза
Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия
Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия