НОВИНИ

Иване... Иване... спасение няма... Честит Ивановден!

Над 370 хиляди българи имат имен ден на днешния празник Ивановден. Това е денят с най-много именници в България след Цветница. Над 160 хиляди мъже в България се казват Иван, като по-често срещано е само името Георги. От дълбока древност Светата ни църква отредила деня след Богоявление за почит пред светия пророк, предтеча и кръстител Йоан. Литургии в чест на светеца бяха отслужени в цялата страна. Храмов празник имаше и църквата "Св. Йоан Кръстител" в столичния квартал "Обеля".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:45, 07.01.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Само един храм в столицата носи името на Йоан Кръстител, той е в Обеля и е осветен преди осем години. В софийско повече от 100 години църква не е кръщавана на светеца, последната е от 1900-та година в село Голеш. Този факт е странен предвид това, че Йоан Кръстител е светецът с най-много празници в църковния каландар- цели шест като днешният - Събор на свети поророк, предтеча и кръстител господен Йоан е най-големият.Предстоятел на храма е отец Иван-самият той именик днес.

отец Иван Динков, предстоятел на храма: - Честит имен ден, какво ще пожелаете на другите именници? "Благодаря, пожелавам на всички именници с благодатта на днес чествания Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен всички да имат най-вече неговото покаяние и разбира се неговата ревност и по неговите молитви здраве,успех и много така благодат."

Църквата е изградена с помощта на Софийската митрополия и средства на хората от "Обеля", разказва още отец Иван. Трябват обаче още пари - за изографисване на храма и обшивка на покрива. Навремето лично починалият патриарх Максим предлага нейн покровител да е Йоан Кръстител. Именно, защото малко църкви носят това име.

отец Иван Динков, предстоятел на храма: - Трябва ли повече храмове да носят името на Йоан Кръстител? "Безспорно трябва да носят след като сам Иисус Христос е казал,че това е най-великият от родените от жена,би трябвало да има и повече храмове в негова чест."

Иначе в "Обеля" Ивановден е на голяма почит. В храма на литургията идва семейство с двама именници - двегодишният Иван и баща му Иван.

- Защо решихте да се казва Иван ?

- Ами така като баща си.

- Това ли е най-хубавото българско име?

- Ами за нас, да!

- Мъж Иван, баща Иван, шеф - Иван, на Иван Аксаков и братовчед Иван и отец Иван. - Какво ще им пожелаете? - Да са здрави, а отец Иван да помага на всички, този храм е единствения с това име и ние всичките го обичаме много.

В двора на църквата след няколко години градеж вече е осветен нов параклис. Той е наречен на Светия животворящ кръст Господен. И за да се спази традицията това ще бъде единствения храм, посветен на Светия Кръст в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС, прокуратурата и МВР разбиха схема за пране на пари
ДАНС, прокуратурата и МВР разбиха схема за пране на пари
​Швеция удължи с един месец временния контрол по границите
​Швеция удължи с един месец временния контрол по границите