НОВИНИ

Ивайло Калфин: Жените правят повече компромиси, когато започват работа

Трябва да създадем увереността у работещите майки и бащи, че ако се върнат на работа, детето им ще бъде добре гледано, а те няма да бъдат преследвани, ако излязат в отпуск по болест, заяви в "Денят започва" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По отношение на равенството между половете той цитира изследване на американски институт, правено по случай 8 март, според което ние сме в първите 5 страни по равенство в света.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:52, 08.03.2016
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
ивайло калфин жените правят повече компромиси започват работа

"Статистиката сочи, че в България разликата между плащането за мъже и жени за една и съща позиция е 13.4 процента, а разликата в пенсиите е 40 процента. Обяснението е в това, че жените имат по-нисък трудов стаж и по-ниски заплати. В страните от ЕС тази разлика е 16 процента", заяви в "Денят започва" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той обясни разликата с факта, че жените са склонни да правят много повече компромиси, когато се договарят с работодателя.

"За да имат възможност да си гледат детето, работодателят да не ги преследва, когато излязат в отпуск по болест или по майчинство. Затова са по-сконни да правят компромиси, свързани със заплащането и условията на труд. Грижата на детето и съчетаването на трудовата кариера с отглеждането на деца, трябва да бъде основен приоритет на държавата", каза министър Калфин.

На въпрос по повод ширещата се дискриминация, министърът заяви, че се опитват да се въведе някакъв законодателен ред.

"Аз съм благодарен на Парламента, че мина на първо четене Закона за равните възможности между мъжете и жените. България е последната страна от ЕС, която до този момент няма такава система за провеждане на политика за равенството между половете. Това е наследство от предишни години, когато жените доста работеха в България. При нас съвсем не е най-лошо положението с равенството. Даже ние сме над средните европейски равнища. Вчера имаше изследване на един американски институт по случай 8 март и ние сме в първите 5 страни в света по равенство", каза Калфин.

По отношение на дискриминацията за майките, които предстоят да се върнат на работа, министърът заяви, че трябва държавата да намери ресурс, за да се създаде спокойствие, че когато се върне жената на работа, ще има достатъчно добра грижа за децата. Приоритет трябва да е отглеждането на малките деца след 1 година, включително със субсидиране на детските градини и ясли.

"Трябва да създадем увереността у работещите майки и бащи, че ако се върнат на работа, детето им ще бъде добре гледано, а те няма да бъдат преследвани, ако излязат в отпуск по болест.. Има недостиг на детски заведение и държавата трябва да насочи ресурси, за да има повече детски заведения, но това става с пари. Ще настоявам за следващата година това да бъде приоритет на държавата.", каза министър Калфин.

Ако една дама, която след като забременее, усети дискриминация от страна на работодателя, то тя трябва веднага да подаде жалба в Комисията по защита на дискриминацията.

Министър Калфин заяви, че в България имаме едно от добрите законодателства, свързани с труда и там, където има злоупотреба, най-често това е нарушаване на законодателството.

"Много често получаваме оплакване за неплатени, забавени заплати или хора, които работят цял ден, а са назначени на половин ден. Но получаваме тези сигнали в Главна инспекция по труда често, когато човек е напуснал, а тогава е много трудно да се установи нарушение. Много е важно хората действително да познават правата си. Инспекцията по труда има всички правомощия да наложи да се спазват законите и това е в интерес на работещите. Ако хората не обърнат внимание, ще злоупотрлебяват с тях. Утре ще се окаже, че не са им плащани осигуровки, че не може да вземат пенсия. Човек наистина трябва да защити правата си.", каза министър Калфин.

Той коментира още и вчерашното заседание в Брюксел на Съвета на ЕС по Заетост и социална политика.

Наш приоритет в дискусиите ще е да се защитят правата на българите, работещи в чужбина и по-специално на сезонните работници, които работят при лоши условия на труд и при много ниски заплати. България ще настоява, когато се отвори темата за трудовото законодателство в Европа, да се включи с темата за домашните помощници, които гледат възрастни хора и деца - професия, която е почти нерегулирана, обясни още министър Калфин.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският печат: Срещата с ЕС е без конкретен резултат
Турският печат: Срещата с ЕС е без конкретен резултат
Антонио Ангелов: Няма засилен миграционен натиск по нашите граници
Антонио Ангелов: Няма засилен миграционен натиск по нашите граници