НОВИНИ

Московски поиска стачкуващите да пропускат храна за нашите превозвачи

Граничен пункт Кулата -Промахон е затворен от 17 часа за ТИР-ове, пропускат се само леки автомобили и автобуси, опашката е близо 10 километра. Илинден-Ексохи е напълно затворен за всички превозни средства. Очаква се около 20.30 часа границата да бъде отворена, но само за леки коли и автобуси, съобщиха от Областната управа в Благоевград.

bnt avatar logo
от Слави Илиев
19:46, 05.02.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

По-рано днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна със заместник-областния управител на Серес-Йанис Моисядис, разговаря със стачкуващите фермери и поиска да се допуска доставянето на храна и вода за нашите превозвачи.

Настоя също да бъде въведен точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стига до напрежение от двете страни.

На стачкуващите гръцки фермери транспортният министър Ивайло Московски каза, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да блокира работата на други хора и да води до загуби за бизнеса в България.

Ивайло Московски-министър на транспорта: Моля през определен часови график да се пропуска колоната в противен случай, ако опашката вместо 10 стане 20 или 30 километра, тогава и ние няма да можем да контролираме процеса, а никой няма интерес да се стига до крайни неща като ексцесии и т.н .

За колко време ще бъде затворен Промахон и всички други точки в страната се решава на всеки 24 часа от протестиращите в Гърция, отговориха фермерите.

Протестиращ грък: Със сигурност не искаме да притесняваме никой, но това е единственото оръжие, което е останало както и вие видяхте в момента ...отворихме границата, така че ние също разбираме вашия проблем.

Министър Московски е разговарял и с представители на гръцкото правителство и с европейския комисар по въпросите на транспорта.

Ивайло Московски -министър на транспорта: Проблемът не е само двустранен и едва ли може двустранно да го решим още повече, че по мнение на колегите той е извън рамките на възможностите, с които могат да влияят на този проблем.

От Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт поискаха съдействие от министъра, камионите от българската страна да минават границата по-бързо, когато има прозорец за движение, а не да се бавят при проверките.

Миролюб Столарски - председател на Българскатат асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт: Може би трябва да го съгласувате някои неща и с министъра на вътрешните работи ето виждате от едни час гръцката страна е отворена границата, българската е затворена.

От областната управа в Серес обещаха да раздават храна и вода на шофьорите чакащи на гръцка територия и да подават съвременно на българските власти информация за часовете на блокада и възможностите за преминаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на обезглавен от джихадисти мъж, в интервю за БНТ: Чувствахме се сами
Майката на обезглавен от джихадисти мъж, в интервю за БНТ: "Чувствахме се сами"
Официално: Под прикритие идва през март! (ПЪРВИ КАДРИ)
Официално: "Под прикритие" идва през март! (ПЪРВИ КАДРИ)