Изчезващи породи овце показаха на второто си национално изложение край Смолян животновъди от Родопите. Единствено благодарение помощта на държавата те успяват да съхранят елитните животни. Посетителите имаха възможност и да дегустират натурално овче мляко и сирене, за които учените твърдят, че са лечебни.
Каракачанска, Родопски цигай и Среднородопска са изчезващите породи овце, за които стопаните в Родопите полагат ежедневни грижи, подпомагани от държавата.
Доц.Цонка Оджакова, директор на Комплексна опитна станция, Смолян: С тези мерки допълнително средства ние можем да оцелеем в планината, защото тези породи са нископродуктивни и не могат да се самоиздържат, както в полето.
Затова пък планинските породи овце имат други предимства.
Д-р Стойчо Данчев, фермер: Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, тя на ден изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния да пашува.
Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените след дългогодишно изследване. Като един от авторите му, доцент Цонка Оджакова е категорична, че пълномасленото овче мляко е най-ценната суровина и предпазва от някои онкологични заболявания.
Доц. Цонка Оджакова: Тази маслена киселина предпазва от рак на дебелото черво, на кожата и на млечната жлеза.
Затова стопаните са категорични, че традиционните породи овце, отглеждани в Родопите, трябва да бъдат запазени с помощта на държавата.