НОВИНИ

​Изложбата "Погромът в Босилеградско" в Народното събрание

Погромът над българите в Босилеградско през май 1917 г. - това е темата на фотодокументалната изложба, която беше открита днес в Народното събрание. Тя е част от инициативите, с които Културно-информационният център на българите в Босилеград отбелязва 100-годишнината от трагичните събития.

Вера Александрова
от Вера Александрова
22:52, 11.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
​изложбата погромът босилеградско народното събрание

На 15 и 16 май 1917 сръбската паравоенна чета на Коста Печанац нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 жилищни постройки, нанесените вреди са оценени на 1 млн. и 700 хиляди лева.

Снимките на опожарения град са направени от известния български учен от Босилеградското краище Йордан Захариев и се съхраняват Регионалния исторически музей в Кюстендил. Автор на изложбата е историкът Ангел Джонев, който е автор и на книга със същото заглавие.

Ангел Джонев - автор на изложбата: Намираме се в мястото - българският парламент, който обезщетява пострадалите и това е прецедент в българската история, с една безвъзмездна помощ от един милион лева. Посланието на изложбата е - "никога подобни неща да не се повтарят". Посланието на изложбата обаче е и "никога подобни неща да не се забравят", защото доста дълъг период от време това събитие от общата ни история беше позатулвано.
Иван Николов - директор на БКИЦ в Босилеград: Решихме да отбележим 100-години от това събитие не да призоваваме призраците на миналото, а да се освободим от идеологизираната история, която непрекъснато възпроизвежда омраза между българи и сърби и прави невъзможен сръбско-българския диалог за решаване на натрупаните проблеми на българското малцинство в Западните покрайнини.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел и Макрон на Панаира на книгата във Франкфурт
Меркел и Макрон на Панаира на книгата във Франкфурт
Самолетоносачът Роналд Рейгън участва в учения край японския остров Окинава
Самолетоносачът "Роналд Рейгън" участва в учения край японския остров Окинава