НОВИНИ

Изследване: 5,6% от пушачите у нас пушат контрабандни цигари

Близо 5,6% от пушачите от нас пушат незаконни цигари, показва изследване на Института за пазарна икономика и Алфа Рисърч. Три са основните канали, по които те се сдобиват с незаконната стока - от приятели и познати, от улицата или от открити пазари. Основната причина да бъдат предпочитани контрабандни цигари са ниските доходи, показва още изследването.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:13, 04.06.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Говорим за спад при незаконната продажба на цигари. За сравнение през 2010 г. контрабандата беше над 34% от пазара. Проблем обаче остава незаконната продажба на тютюн - там незаконния пазар е 70 на сто. Общо пазара на незаконни цигари се определя на 125 млн. лева, а загубите за държавния бюджет възлизат на почти 200 млн. лева годишно.

Най-високи остават нивата на контрабанда в Свиленград, Хасково и Плевен, а най-ниски в Русе, Габрово и Пловдив.

Изследването показва, че типичният пушач на незаконни цигари е мъж на средна възраст, от малко населено място с ниски доходи.

Интересна тенденция, която отчитат от Митниците от началото на годината е пренасочване на контрабандните цигари от външните за Европейския съюз граници към вътрешните. Именно затова е засилен контролът на границата с Гърция.

Освен това, от началото на годината митничари и жандармерия денонощно дежурят в българските фабрики, за да видят откъде идват незаконните цигари.

Светослав Владимиров, Агенция "Митници": Ние настина сме взели присърце тази борба с нелегална търговия с тютюневи изделия, стремим се всячески да се справим с нея.
От началото на годината текат така наречените мониторинги във фабриките на така наречените български производители на цигари.
Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за борба с контрабандата: Когато имаме незаконни цигари в страната, въпросът е като не са излязли от заводите, това наши количества - стари изнесени в чужбина и върнати ли са, това някаква злоупотреба, която митничарите и жандармеристите да не могат да хванат ли е или всъщност говорим за нелегални фабрики, които се намират на наша територия или на чужда.


;

От май следващата година България като страна членка на Европейския съюз е длъжна да въведе проследяване на всяка кутия законно произвеждани цигари. За целта се поставят устройства в машините за производство, които се свързват в единна електронна система. Митниците все още не са решили как ще реализират проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, но на определени за това места
Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, но на определени за това места
Здравни инспектори взеха кръвни проби на кравата-беглец
Здравни инспектори взеха кръвни проби на кравата-беглец