НОВИНИ

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за борба със заразата по животните в Южна България

Правителството отпусна 15 милиона лева за борба с болестта нодуларен дерматит по животните. Отделно 5 милиона ще отидат за ваксини от Брюксел. Фермерите, чиито животни вече са евтаназирани, ще бъдат компенсирани с 200 хиляди лева, реши още кабинетът. В същото време фермери от Южна България се събраха на протест край хасковското село Клокотница, защото не били уведомени навреме за плъзналата от Гърция и Турция зараза.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Станислав Ангелов
18:41, 20.04.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Фермерите протестираха срещу умъртвяването на животните, развявайки черни знамена. Настояха за справедливо компенсиране. Обвиниха Агенцията по безопасност на храните в престъпно нехайство.

;
Иглика Илиева, фермер от с. Воден - Да ни бяха уведомили, да започнем дезинфекция, много редовно и много обилно трябваше, но никой не ни посъветва за това, ние не знаехме.
;

Досега заради болестта в Димитровградско са евтаназирани над 250 животни. Заразата пламна в 6 села, а някои от потърпевшите са теглили кредити за десетки хиляди левове, които сега не знаят как ще връщат.

;
Иван Огнянов, фермер с.Черногорово - Тези животни ги имам като деца. 17:42 - И колкото и пари да ми дадат, каквото и да ми дадат, повече стока да ми възстановят, тая мъка няма цена.
;

Хората от село Брод, където утре ветеринарите ще умъртвят още 60 животни, се заканиха, че няма да ги допуснат.

;
Протестиращи - "25 години сме ей така. Никой няма да влезе в Брод!За едно животно ще ми унищожат 50 животни!?!"
;

От Агенцията по храните заявиха, че са взети превантивни мерки срещу болестта.

;
Георги Станков, директор на ОДБХ - Хасково - Пазарите са забранени. В момента ние правим дезинфекция в заразените огнища. Заповедта, която изпълняваме на изп. дир., е избиване на всички болни и контактни животни.
;

Тринайсет са вече огнищата на болестта в областите Хасково и Стара Загора. Умъртвени са 537 животни. Кабинетът ще компенсира загубите на фермерите с 200 000 лева. Започва и спешно пръскане по въздух в южните погранични райони, където първо проникна заразата.

;
Бойко Борисов, министър-председател - За да може да пресечем тая болест. Тъй като директивата е такава, че и здравите животни, крави, биволици трябва да се унищожават. А знаете за един стопанин какво е да му се убие животното.
;

Първата партида от общо 350 000 ваксини от Брюксел се очаква следващата сряда, когато ще започне ваксинирането на животните. Земеделският министър Десислава Танева обясни, че Агенцията за безопасност на храните следи заразата от миналата есен. Животните не били ваксинирани превантивно, защото трябвало разрешение от ЕК.

;
Десислава Танева, министър на земеделието и храните - Защото една такава ваксинация носи след себе си 3-годишно ограничение за продуктите от животните, които ще бъдат ваксинирани.
;

МВР няма да пропуска движение на животни и коли с животни от Южна към Северна България. В Благоевград забраната е вече факт. Фермери от Софийско днес имаха среща с премиера и със земеделския министър.

;
Григор Нушев, фермер от София - Това заболяване е ново за нас и затова ние сега, фермерите, сме доволни от това, че ще бъдем подпомогнати и ще ни бъдат дадени указания.
;

Болестта не е опасна за хората, но те са преносители. Нодуларният дерматит идва от Северна Африка. В Турция има 900 огнища, а в Гърция - 117. Как болестта е стигнала Европа - властите само предполагат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Нотев: Регистрацията на ДОСТ би била нарушение на Конституцията
Явор Нотев: Регистрацията на ДОСТ би била нарушение на Конституцията
Забранено е придвижването на животни в Благоевградско заради опасна болест
Забранено е придвижването на животни в Благоевградско заради опасна болест