НОВИНИ

Как да избираме слънчеви очила? 6 основни стъпки

Само за ден инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изтеглиха от пазара 41 очила, които не отговарят на законовите изисквания.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:36, 04.06.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
избираме слънчеви очила основни стъпки

Слънчевите очила са незаменим аксесоар през лятото. Освен да прилягат на формата на лицето ви и да отговарят на модните тенденции, очилата трябва да са и безопасни за очите.

Само за ден Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изтегли от пазара 41 изделия, които не отговарят на нормативните изисквания. 30 от очилата са били без задължителното обозначение СЕ, а други 11 не са имали инструкции за употреба и обозначен филтър, който да предпазва от вредните ултравиолетови лъчи.

Според експертите има няколко сигнала, които могат да ви подскажат, че купуваните от вас слънчеви очила не отговарят на всички критерии за безопасност:

Първо, важно е мястото, откъдето купувате очилата. Не е все едно да ги купите от оптика и от обикновена сергия. Когато очилата се продават на пазар или на открито е добре да сте особено внимателни с тях.

Второ, цената на очилата. Както всички други стоки, така и очилата са разделени на категории - евтини, скъпи и луксозни. За всяка една категория има определена цена, експертите са категорични обаче, че прекалено евтините изделия почти винаги не са безопасни за очите. Масово изтеглените от пазара продукти са с произход Китай.

Трето, маркировка за съответствие. Очилата са един от продуктите, които трябва да имат поставен знак на маркировка за съответствие - СЕ. Той обозначава, че изделията могат да бъдат продавани на територията на Европейския съюз и отговарят на изискванията за безопасност.

Четвърто, защита от ултравиолетови лъчи. В Европа очилата с UV защита се делят на пет групи, които се означават с цифрите от 0 до 4.

В категория 0 попадат очила, които са неподходящи за излагане на слънчева светлина. Те пропускат от 80 до 100% от лъчите. Първа категория пропуска от 43 до 80% от лъчите и са подходящи само при облачно време.

Втора категория е с пропускливост между 18 и 33% и са подходящи за умерено слънчеви дни. В първа категория защитата от лъчи е 8 до 18% и тези изделия са подходящи и при силно слънчево време.

В четвърта категория попадат очилата, чиято пропускливост на лъчи е 3 и 8% като те са подходящи за силно слънце и сняг. Специалистите обаче препоръчват да не се използват за шофиране.

Защитата от UV лъчите е особено важна за децата, съветват от ДАМТН.

Пето, видимост. Освен да имат всички задължителни маркировки, слънчевите очила не трябва да нарушават възможността ви за гледане. Напротив те трябва да улесняват виждането в условия на слънчево време и сняг.

Шесто, очилата трябва да имат инструкции за употреба на български език. В инструкцията трябва задължително да има текст, че очилата не са подходящи за директно наблюдение на слънцето.

От ДАМТН съветват всеки, който забележи отклонение от нормите или се съмнява, че е купил продукт, който не отговаря на законовите изисквания, да сигнализира във ведомството.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът скърби за Мохамед Али
Светът скърби за Мохамед Али
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска