САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Как да се справим със следизборна депресия?

След избори сред гласоподавателите, подкрепили губещия кандидат, често се наблюдава период на тревожност и депресия. Водещ психотерапевт, цитиран от Нюзмакс Хелт, дава съвети за справяне с подобни състояния.

от БТА
11:41, 14.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
справим следизборна депресия

Сред физическите и емоционалните реакции на избиратели, чиито кандидат се е провалил, са гадене, сърцебиене, шок, силна тъга и дори страх, обяснява лицензираният психотерапевт Дейвид Кеслър. "Чувствата са сравними с тези при загуба на близък или след преживяна злополука", казва експертът.

За справяне със следизборна депресия терапевтът препоръчва:

  • Ако имате чувството, че сте в кризисна ситуация, приемете, че подобно усещане е напълно нормално. Дайте си време да осмислите случилото се. Не бързайте и не се принуждавайте да продължите напред.
  • Проявете търпение към самите себе си. Не критикувайте и не осъждайте нито самите себе си, нито другите за случилото се.
  • Краят на света не е настъпил, дори в момента да се чувствате така, сякаш е дошъл. Това е ирационален мисловен процес, който Ви заблуждава, че нещата са по-лоши, отколкото са в действителност. Напомняйте си, че още сте живи, дишате и ще намерите начин да се справите със ситуацията.
  • На този етап ограничете максимално времето, което отделяте за телевизионни новини и общуване в социалните мрежи.
  • Направете списък с нещата, които ще Ви накарат да се почувствате по-добре, и започнете да ги вършите. Отидете например на кино, фитнес или на църква, срещнете се с близки или приятели.
  • Ако въпреки всичко усещате, че депресията пречи на обичайните Ви функции, потърсете помощ от квалифициран специалист.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румяна Ченалова беше разпитана в Столичната следствена служба
Румяна Ченалова беше разпитана в Столичната следствена служба
​Проруският кандидат Игор Додон спечели изборите в Молдова
​Проруският кандидат Игор Додон спечели изборите в Молдова