НОВИНИ

Как се охраняват затворите в България?

Дългогодишният началник на Централния софийски затвор Милети Орешарски оцени бягството на двамата затворници като възможно най-тежкият инцидент. Единственото по-лошо, според него, би било, ако имаше жертви. Бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов също го определя като прецедент, при който за първи път осъдени използват огнестрелно оръжие. И двамата са на мнение, че служителите в затворите са изключително малко, а затворниците - много изобретателни, до степен да използват дронове, за да внесат оръжие.Вижте повече:

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:08, 04.04.2018
5988
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Дроновете отдавна кръжат над Софийския затвор, твърди бившият му началник. И пускат оръжия. По-често хладни - ножове, отвертки. Но може да пуснат и пистолет, разглобен на части - част по част в продължение на дни и дори по време на общите разходки на затворниците. Тогава и някой от тях да види, никога не казва.

Милети Орешарски - бивш началник на Централния софийския затвор: Прелита над двора и пуска частите днес едната част, утре другата част и се сглобява. При всички положения не е внесен пистолет цял с патроните му. При всички положения са внасяли отделни детайли, при което положение са сглобени. Още преди десетина години, когато аз бях в Софийския затвор, още тогава се използваха дрончета да пускат наркотици, слава Богу не сме хванали още и пистолет да се пусне.
;

При вчерашното бягство обаче първото, което чуват очевидци, е изстрел от пистолет. Към 15:40 първо се произвежда изстрел в двора на затвора. След това хората, които работят наоколо, виждат двама мъже да бягат, а друга жена да ги гони. Те свиват по улица „Алдомировска“, която се намира непосредствено срещу бариерата на затвора и след това отново се чува изстрел.

Оръжие може да е внесено и по време на свиждане. Според Милети Орешарски това бягство не е минало без съучастник. Най-вероятно е той да отговаря за контрола по техническите средства.

Димитър Бонгалов - бивш зам.-министър на правосъдието: Да се стигне до такъв тип бягство с оръжие, действително показва че имаме много огромни проблеми в сигурността на затвора. Да, разбира се има и субективни грешки, има пропуски в сигурността на затвора, още повече че софийския затвор преди година две май имаше пак бягство от затвора, но не толкова драстично с оръжие. Тоест там стана вече система в този затвор." Бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов пък твърди, че внасянето на огнестрелно оръжие е прецедент за затворите.


;

Рецидивистите, осъдени за тежки престъпления като убийство не са изолирани. Те живеят заедно с другите затворници, които лежат за много по-леки. Именно тази предпоставката дава основание на експертите да очакват още бягства, като вчерашното - посред бял ден, през централния вход и пред очите на десетки свидетели.

В последствие очевидците, които обаче отказаха да застанат пред камерата ни, разказаха как са видели черен Мерцедес S-класа да профучава покрай магазините им. Предполага се, че именно с тази кола са избягали затворниците вече по централната улица, която е непосредствено до Централния софийски затвор.

Цели 7-8 минути по-късно, както ни разказаха очевидци, две коли от охраната на затвора тръгват по следите на бегълците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново хаос заради стачката на Националните железници във Франция
Отново хаос заради стачката на Националните железници във Франция
Първи оставки заради бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор
Първи оставки заради бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор