НОВИНИ

Какви трябва да са доходите на българите?

Опитът за подновяване на социалния диалог се провали. Работодателските организации напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглеждат два проекта на постановления на МС – за размера на минималната работна заплата и за линията на бедност за 2017 година.

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 17.01.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал взе решение да обжалва постановлението на Министерския съвет, защото то ще бъде прието в нарушение на закона, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Съотношението на минималната работна заплата към средната варира от 25 % до 90 %. В IT сектора е 25, в хотели и ресторанти – 90. Ние предлагаме минималната работна заплата да не е еднаква за всички, а да се договаря между браншовите организации, допълни Велев.

От КТ Подкрепа не очакват работодателите да са толкова активни за въвеждане на договорен механизъм за минимална работна заплата. Дотолкова, доколкото тригодишната бюджетна прогноза не предполага увеличение на минималната работна заплата.

Когато бойкотираш преговори, с идеята да въведеш някъде договорно начало, няма как да събереш двете неща на едно място, коментира Димитър Манолов.


Гледайте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Столичния автотранспорт: Не се забавлявайте със стрелба по автобуси
Шефът на Столичния автотранспорт: Не се забавлявайте със стрелба по автобуси
Версии за стрелбата срещу автобус на градския транспорт в София
Версии за стрелбата срещу автобус на градския транспорт в София