НОВИНИ

Какво искат да променят най-младите ни депутати?

44-тото Народно събрание започна работа. 121 от депутатите влизат в Народното събрание за първи път. Сред тях има малко юристи, много спортисти и дори носителка на титла за красота. Най-младите народни представители са на 25 години Какви са политическите им амбиции, какво искат да променят.

Милена Кирова
от Милена Кирова Илина Бисерова
12:57, 23.04.2017
5846
Чете се за: 03:06 мин.
У нас


Радостин Танев - роден през 1985 година. Определя влизането си в Народното събрание като нормално продължение на пътя, който е извървял.

Радостин Танев - депутат от ГЕРБ: "Aз от ученическа възраст се занимавам с такъв тип дейност - в Стара Загора още с младежки общински съвет, след това и Студентски съвет и Националното представителство на студентските съвети и някак си след като се върнах от Свищов, където съм завършил беше най-нормалното нещо да се занимавам с политика."

Работил във фирма, която търгува в сферата на земеделието. Смята, че притежава експертен потенциал именно в тази област. И дава предложение - администрирането в сектора да стане дигитално.

Радостин Танев - депутат от ГЕРБ: "Хората да имат възможност от базите си, от офисите си да вършат тази работа, която в момента им отнема изключително много време, губене на време по различните институции."


;

Теодора Халачева - най-младата - в 44-тото Народно събрание - родена през 1991 - годината, в която е приета сега действащата ни Конституция. И въпреки това - има седем години политически опит като лидер на младежкото обединение на БСП в Пловдив и като общински съветник.

Теодора Халачева - депутат от БСП за България: "Народните представители сме посредници между населението и между институциите. Смятам също, че е голям проблема и с рейтинга на Народното събрание - това е институцията с нисък рейтинг у нас. Това трябва да е приоритет за всеки един народен представител."

Определя се като бъдещия изразител на гласа на младите в Парламента.

Теодора Халачева - депутат от БСП за България: "Смятам да работя активно за младежката политика. В България трябва да бъдат изградени връзките между бизнеса и висшите учебни заведения. Трябва да бъдат изградени стажантски програми в реална среда, за да бъдем спокойни да отглеждаме семействата си тук."


;

Николай Александров не е депутат за първи път, а вече за трети. Нищо, че е най-младият народен представител от групата на Обединените патриоти. Финансист по образование - избрал това поприще след като преди години семейството му губи жилището и всичките си пари. Искал да разбере защо. И пак животът на близките му и в частност на баба му го подтикнал да се занимава с политика.

Николай Александров - депутат от Обединени патриоти: "2008-2009 година тази възрастна жена, която ме отгледа получи увеличение на пенсията лев и 65 стотинки и аз реших, че това е моментът, в който трябва да хвана нещата в свои ръце. В смисъл - не да хвана да бягам навън. Аз си обичам България, не мога да разбера да бъда някъде другаде."

И в този Парламент ще работи в областта на икономиката, но признава, че особено присърце приема финансите.

Николай Александров - депутат от Обединени патриоти: "Там винаги съм правил предложения както и включително и в този Парламент ще направя предложение. За първи път ще се приеме - това е увеличението на доходите. Когато те станат реалност, когато народа може да ги пипне, да ги почувства, може да отиде и да си купи с тях - тогава той ще ги приеме за реалност."


;

Имрен има политически опит, само на 26 тя вече е била част от общинския съвет в Търговище. Затова и няма притеснения от бъдещата си работа като представител на народа. Решила да се впусне в битката за парламента по няколко причини.

Имрен Мехмедова - депутат от ДПС: "Първо, защото така го почувствах - вътрешно и понеже съм и областен лидер на младежите в Търговище и от постоянните срещи и контакти с хората от нашия избирателен регион и реших, че е редно техният глас да се чуе и в Народното събрание."

Готова да се впусне в битката с демографската криза. Интересува се и от проблемите в земеделието.

Имрен Мехмедова - депутат от ДПС: "В земеделието специално искам да се обърне по-голямо внимание на дребните и на средните стопанства. Това ми е като цел и задача, за която да работя."


;

Боряна Георгиева е на 29, завършила е управление и мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството. Избрана е за народен представител от партия Воля.

Боряна Георгиева - депутат от ,,Воля,,: "В частния бизнес, в различни сектори общо взето съм работила. Може би във времето съм доказала качества и възможности за правилно управление, за правилни решения и общо взето това е начина, по който съм стигнала до тук."

Смята, че би била полезна при обсъждането на законодателство в областта на спорта, младежка дейност и културата.

Боряна Георгиева - депутат от ,,Воля,,: "Ние сме екип от почтени, от образовани хора. Хора, които преди всичко искат положителната промяна в страната. Всички решения ще бъдат вземани общо, обсъждани и така ще излизаме с общо взето становища и решения по всякакви въпроси."

А пред 44-тото Народно събрание стоят важни задачи - като се започне от промените в изборното законодателство и продължаване на съдебната реформа. Отговорността за перфектна организация около българското председателство на Евросъюза - все обещани на хората. А те младите - тепърва ще трябва да се доказват пред себе си и избирателите.

;

Общата снимка на 44-тото Народно събрание е някак по-различна - до ветераните парламентаристи са те - връстниците на демокрацията~у нас. Теодора, Радостин, Николай, Боряна и Имрен - родени в края на 80-те и началото на 90-те - те са петимата най-млади от петте политически формации в Парламента.

Теодора Халачева - депутат от БСП за България: "Както Нелсън Мандела казва: ,,Без участието на младите хора в държавните дела, работата е съмнителна.''
Имрен Мехмедова - депутат от ДПС: "По-възрастните ме възприемат много добре. Много добре ме посрещнаха. Изключително любезни."
Радостин Танев - депутат от ГЕРБ: "Първите съвети, които ни дадоха е да бъдем по-спокойни и да работим в екип."
Николай Александров - депутат от Обединени патриоти: "Аз смятам, че младите могат да донесат нов поглед върху политиката."
Боряна Георгиева - депутат от ,,Воля,,: "Младите и образовани и почтени хора виждам, че могат да имат доста успешно бъдеще."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирателна секция в Източна Франция е евакуирана заради подозрителен автомобил
Избирателна секция в Източна Франция е евакуирана заради подозрителен автомобил
Еманюел Макрон гласува в изборите за президент на Франция
Еманюел Макрон гласува в изборите за президент на Франция