НОВИНИ

Камарата на строителите поиска среща с Европейската служба за борба с измамите

Камарата на строителите в България (КСБ) е изпратила писмо до Виле Итала, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с искане за незабавна среща "заради разпространяването на подвеждаща информация, свързана с изразходването на европейски средства, съобщават от организацията.

bnt avatar logo
от БТА
11:10, 11.11.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
камарата строителите поиска среща европейската служба борба измамите

В писмото, предоставено се посочва, че регистрираните фирми в Централния професионален регистър на строителя са близо 5100, включително чужди компании, в които са заети над 250 000 души. Заявява се, че от създаването си досега КСБ и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в България и европейските нормативи, включително при конкурсите и обществените поръчки.

С оглед на наближаващите европейски избори, които през 2019 г. съвпадат и с местните избори в България, ставаме свидетели на неприемливи медийни атаки, зад които прозират политически интереси. КСБ счита, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно и съответно под контрола и одита на българските и европейските институции, се посочва в писмото.

Отбелязва се, че нееднократно, включително и на организирани съвместни събития с участие на представители на ОЛАФ, КСБ е декларирала желанието си за работно партньорство с ОЛАФ и намеренията си да противодейства на всички опити за злоупотреба и измами с европейски средства.

От камарата заявяват още веднъж готовността си да съдействат на ОЛАФ и да гарантират правомерното използване на подкрепата на ЕС.

КСБ е авторитетна организация, член на Европейската федерация на строителната индустрия, като представител на ръководството на камарата е вицепрезидент на организацията. Разпространяването на подобни информации уронва престижа на българския строителен бранш, подкопава доверието в българските и европейските институции, уврежда имиджа на нашата страна. Затова КСБ настоятелно моли за срещата с ОЛАФ, която ще допринесе за изясняване на обективната истина, се посочва в писмото.

КСБ изразява желание и готовност за съвместни инициативи, свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства, заявяват още от камарата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев разговаря с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп
Президентът Радев разговаря с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп
Синдикалист от Подкрепа: Амбициите на Мая Манолова са много над кмет на София
Синдикалист от "Подкрепа": Амбициите на Мая Манолова са много над кмет на София