НОВИНИ

"Карадере" - попада ли в конфликт на интереси главният архитект на Бяла?

Случаят "Карадере" е показателен за опитите през изминалите години да се заобикаля закона, за използването на вратичките в него, които позволяват правилата да се интерпретират според интереса на отделни хора или кръгове. Поглед назад по казуса обръщат Цвета Младенова и операторите Недялко Данов и Иван Янев в репортаж за "Денят започва".

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
12:10, 14.07.2016
9668
Чете се за: 03:27 мин.
У нас

Карадере - един от трите плажа за природосъобразен туризъм. Но плажът може да остане без природа, ако се изпълни плана за урбанизация на района. Как се стига до тук? Погазени ли са законите? Има ли интерес от застрояване един конкретен главен архитект?

Тук е толкова диво, че дори няма обхват на телефоните. През пролетта в реката плуват видри, глигани слизат сутрин на плажа и навсякъде пълзят костенурки.

Гори, поляни и запустели земеделски земи. Но това е така само в нищо и никаквата ни обективна реалност. В правния мир - в кадастъра, тук вече има улици и дори кръгово движение. Има и възможност за строителство на сгради от 3 до 5 етажа.

Димитър Кацов - гражданска инициатива "Да спасим Карадере": Това урбанизиране е направено незаконно. То е направено без никакво съгласуване с РИОСВ-Бургас. Товазастрояване не е преценено как то ще въздейства нито върху околната среда, нито върху биоразнообразието.

И в цялата история - една любопитна подробност - главният архитект на Бяла Кристиан Саралиев се оказва част от семейна фирма. Тя е изготвила десетки проекти за сгради с ваканционни апартаменти и хотели на поне 5 фирми на територията на община Бяла. И то докато Саралиев-син е главен архитект. Снимката му дори стои на фирмения сайт Саралиев ком в проектанския екип на фирмата. Главният архитект няма дялове в компанията, но независимо от това попада в конфликт на интереси.

арх. Кристиан Саралиев - гл. архитект на Община Бяла: - Имате ли интерес да се застрои вие и вашата семейна фирма, която е проектантска фирма? - Не, нямам никакъв интерес. - Участвате ли вие в тая фирма? - Не, не участвам, аз съм главен архитект. - Защо на сайта тогава стои вашата снимка? - Честно казано в тоя сайт не съм влизал от години, добре ли изглеждам.

Непосредствено след това интервю проектите на обслужваните компании от фирмата на Саралиеви бяха изтрити от семейния сайт. Информацията обаче остана налична в архива на Интернет търсачката. Така по номера на един от имотите успяхме с точност да локализираме една от сградите с ваканционни апартаменти, проектирана от Саралиеви. Тя е на 5 етажа и от нея се вижда морето. Завършена е през 2012-та, или 9 години след назначаването на Саралиев-син като главен архитект. Описанието срещу неговата снимка също беше променено. Беше добавен текст, че е преустановил работа във фирмата и е на държавна длъжност от 2003-та година.

Тук, в месността Светерица, съвсем близо до плаж Карадере семейната фирма на главния архитект на Бяла Кристиан Саралиев е проектирала вилно селище с 50 жилищни сгради.

Строеж или ограждения на това място няма. Но скиците на имота носят печата на фирмата на Саралиеви и датата 10-ти март 2006-та, когато Саралиев-син е главен архитект от вече 2 години.

арх. Кристиан Саралиев - гл. архитект на Община Бяла: Това тук е подписа на баща ми. - Вие знаехте ли за това нещо? - Ами сигурно съм знаел, да. Баща ми е проектирал някаква регулация.

Но как всичко е станало възможно? През зимата на 2005-та Общинският съвет на Бяла провежда заседание. И там присъстващите 9 от общо 12 общински съветници гласуват да се урбанизират близо 1500 декара зад плажа Карадере.

Или за да си го представите това са около 166 футболни игрища и половина. В Общината по това време вече са постъпили инвестиционни предложения на няколко големи фирми. За местността непосредствено зад плажа общинските съветници приемат Подробен устройствен план за регулация на зона за отдих "Бяла-Север". В този план се съдържат и конкретни показатели за застрояване. Но ПУП Бяла-Север, както и цялата урбанизация, имат един кардинален порок - нямат екологична оценка. Въпреки, че на тази територия вече има обявени важни места за опазване на птиците. По-късно са приети и 4 защитени зони от Натура 2000.

Димитър Кацов - "Да спасим Карадере": Цялото развитие на общината ако го погледнете, то не е насочено към развитие на туризма, тъй като при такова претоварване на територията няма как да привличате туристи. То е насочено да защити интереса на строителните предприемачи на търговците на недвижими имоти като там като цяло всичко се стреми да бъде продадено още на зелено.

Още при обсъждането на проекта за промени в Териориалния устройствен план на Бяла през 2004-та, представител на Регионалната инспекция по околна среда предупреждава общинарите, че нарушават закона. Обяснява им, че първо трябва да внесат устройствения план в РИОСВ за съгласуване. Това е видно от писмо на Министерсвото на околната среда 4 години по-късно. Тогава Общината се опитва да узакони урбанизацията със задна дата. Екоминистерството обаче отказва. Посочва, че едно бъдещо застрояване ще засегне изцяло защитената зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и частично зоните "Плаж Шкорпиловци" и "Белите скали". Становището му и към днешна дата е, че навремето екологичното законодателство е било грубо нарушено.

арх. Кристиан Саралиев - гл.архитект на Община Бяла: Съгласен съм няма цялостна екологична оценка.. - А защо го приехте без екооценка? - Работеше се по екологичната оценка на целия ОУП, защото законът го е позволявал. - Не не го е, тогава е имало изискване за екооценка 2004-та година. - Защо държавата не го е жалила при условие, че няма екооценка.

По закон Общият устройствен план не може да бъде обжалван. През 2014-та държавата в лицето на Министерството на околната среда дава случая "Карадере" на прокурор, след сигнал на природозащитници. Последвалото становище на Административния съд във Варна е, че е било задължително да се направи екооценка. Но заради изтеклия срок за обжалване съдът не може да отмени решението. Само Общината има правомощия да поправи устройствения си план. Но досегашните й действия съвсем не загатват за такова намерение. Точно обратното - при изработване на заданието за нов Общ устройствен план тази година Община Бяла предлага ПУП-овете без екооценка да влязат като заварено положение.

Димитър Кацов - "Да спасим Карадере": Според досегашните устройствени предвиждания на община Бяла цялото крайбрежие е предвидено за застрояване, включително и територията зад плаж Бяла-Карадере. Имаме обещание от страна на МРРБ, че те няма да допуснат подобно заобикаляне на закона. Не искаме да бъдат покривани тези грехове, искаме да се направи обективна оценка на територията, обективна екологична оценка, обективно предвиждане на устройственото развитие на Община Бяла.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на казани за варене на ракия отново на протест
Собственици на казани за варене на ракия отново на протест
9  комисии за онкоболните в Пловдив
9 комисии за онкоболните в Пловдив