НОВИНИ

Каракачанов: Има проблем в авиацията, защото години не е обръщано внимание

Това, което съществува в авиацията, е проблем, защото много години не е обръщано сериозно внимание. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на питане на журналисти след тържествен ритуал днес в парка "Генерал Лавров" край Горни Дъбник.

bnt avatar logo
от БТА
13:26, 24.10.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
каракачанов проблем авиацията години обръщано внимание

Проблемът не е от снощи, от 6 месеца или от година, уточни той. Много моля проблеми от болната глава да не се слагат на здравата, каза вицепремиерът. Не знам кой е казал, че няма да има нов изтребител - ще има, може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация, допълни той. "Аз съм казал каква е моята амбиция - първо поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника и преговори за купуване на нов изтребител. Ходил съм преди три месеца в Граф Игнатиево, сега искам да видя първо проблема и, ако има нужда, ще отида до там", каза Каракачанов.

Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили, допълни той. "И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо - няма как това да бъде решено за месец или два", каза вицепремиерът.

Той допълни, че има три проекта за модернизация - единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител. Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки, бе категоричен Каракачанов.

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребители, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно - от една страна поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести?", попита риторично вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британски депутати питат Фейсбук за руско влияние при референдума за Брекзит
Британски депутати питат Фейсбук за руско влияние при референдума за Брекзит
Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер беше регистрирано в курорта Бодрум
Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер беше регистрирано в курорта Бодрум