НОВИНИ

Картини на Мане върху дрехи

Българска дизайнерка създаде пилотна колекция рокли, вдъхновена от картини на Клод Моне. Всеки тоалет е придружен със сертификат, в който са описани наименованието на творбата на френския художник, откъдето са почерпени идеите и цветовете, както и часовете труд, положени за декорацията.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева/ Деян Овчаров
11:21, 24.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
картини мане дрехи

Когато Валерия Карло вижда натюрмортите с флорални мотиви на Моне, й идва идеята да направи рокли с цветовите схеми, характерни за големия майстор. А именно - преливането на по-ярки в по-бледи тонове от един цвят.

Валерия Карло, дизайнер: Постарала съм се да пресъздам основния принцип на импресионизма, на който всъщност Моне е основоположник. Постарала съм се да хвана тази мимолетност на светлината, която е важна за импресионистите.

Това младата дизайнерка постига чрез материите, блясъка на пайетите и мънистата. За тази рокля Валерия черпи идеи от натюрморта "Хризантеми". Зашиването на бродериите и мънистата, което става ръчно, й отнема 122 часа. Валерия не е пропуснала да пренесе върху моделите си фрагменти от последните живописни творби на Моне - тези с езерото с водните лилии, което се намира край къщата му в Живерни.

- В случая аз съм се постарала да пресъздам характерната композиция, която оформят листата на водната лилия върху водата, тези фрагментирани детайли. Също така е пресъздадена и цветовата схема от картините, - казва дизайнерката.

Това е първата авторска колекция на Валерия. Тя е на 29 години, а с мода се занимава от 10 години. Учила е в един от най-престижните университети в Милано. Надява се да се утвърди и на европейския пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вие питате, отговаря столичният кмет Йорданка Фандъкова
Вие питате, отговаря столичният кмет Йорданка Фандъкова
400 години от смъртта на Шекспир
400 години от смъртта на Шекспир