НОВИНИ

Хора с увреждания излизат на Национален протест

Недоволството им е продиктувано от идеята за въвеждането на нова системата за експертиза на работоспособността. Вчера по изрично нареждане на премиера Борисов Министерството на здравеопазването оттегли готвените промени, но въпреки това хората са сериозно обезпокоени. Над 500 души от Пловдив и региона ще се включат в националния протест на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 11.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Готвените промени в социалното законодателство предвиждат разкриването на комисия към осигурителния институт, която ще определя работоспособността на инвалидите.

Стефан Ганчев, ръководител на Националния център за рехабилитация на слепите: След експертизата на работоспособността част от тях остават без пенсия. Това взриви обстановката.

Хората с увреждания са против и степента на инвалидност да се определя само на базата основното заболяване.

Велик Атанасов, председател на организацията на слепите в Пловдив: Един човек с увреждания освен основното заболяване, има много други заболявания, които ще бъдат игнорирани при даването на ТЕЛК. А по този начин се орязва вече пенсията.

Част от опасенията на протестиращите са, че работещите инвалиди ще загубят пенсиите си, което ще стопира или забави рехабилитацията им.

Смиляна Запрянова, председател на Съюза на инвалидите в Пловдив: Да има нормална, индивидуална рехабилитация за всеки един инвалид поотделно.

Сред протестиращите в София ще е и пловдивчанинът Латин Банков. Въпреки че е прикован в инвалидна количка от 27 години, намира сили да спортува и работи. Условията у нас обаче правят това почти невъзможно.

Латин Банков, член на УС на Съюза на инвалидите в България: Не може да искаме хората да ги изкараме на пазара на труда при положение, че няма работни места и няма осигурени места за тия хора.

Според Съюза на инвалидите у нас умишлено се внушава, че хората с увреждания са много и харчат значителна част от обществения ресурс. Данните на Евростат показват, че инвалидите в България са около 8% - или три пъти по-малко от средното за Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия
Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия
Днес решават мярката на българина, когото САЩ искат да екстрадираме
Днес решават мярката на българина, когото САЩ искат да екстрадираме