НОВИНИ

3 години затвор за шофиране в нетрезво състояние в Гърция

От следващата седмица в Гърция влизат в сила строги мерки и санкции за некоректните шофьори. Промените в Наказателния кодекс на южната ни съседка предвиждат до три години затвор за шофиране след употреба на алкохол. Вижте повече подробности в прякото включване на Николай Янев, който е на един от входовете за Гърция "Кулата - Промахон".

bnt avatar logo
от екип на БНТ
18:26, 28.06.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Над 3 км е опашката от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата" към 18 ч, а от полунощ насам през пункта са преминали 6500 превозни средства.

От Пътна полиция съветват шофьорите да избират алтернативни маршрути и да преминат българо-гръцката граница през ГКПП "Илинден", макар и това да е по-заобиколен маршрут.

Трафикът през този месец се е увеличил значително, като повече са и автомобилите от страни извън ЕС, които пътуват за Гърция.

Според новите мерки, които влизат в сила от следващата седмица, 3 години затвор грозят водачи, които управляват автомобила си след употреба на алкохол или наркотици. До 10 години е наказанието за шофьор, причинил тежка телесна повреда, а за смърт на едно или повече лица присъдата може и да е доживотен затвор.

Много от българските шофьори, които минават границата ни с Гърция, казват, че предварително се запознават с правилата за движение там. Според тях, строгите санкции са причина водачите да са по-дисциплинирани на пътя.

;

Пламена Начева работи в Гърция и според нея няма причина българските шофьори да се притесняват, които пътуват в южната ни съседка.

Пламена Начева: Доста строги са и в България законите и точно за употребяване на алкохол и шофиране и не мисля, че в Гърция ще ги притесни това.

Един от най-натоварените пунктове през летните месеци е "Кулата - Промахон". От "Гранична полиция" казаха, че е създадена организация да работят общо 9 гишета на вход и изход от страната ни, а проверката на автомобилите отнема около 2 минути.

Още от рано сутринта се образуваха опашки от чакащи автомобили да преминат границата. От "Гранична полиция" казаха, че има увеличение на трафика спрямо миналата година. Само за юни месец украинските туристи са се увеличили с около 20%.

Атанас Георгиев, началник на ГКПП "Кулата": Гражданите на трети страни, чиято обработка е задължителна и от гръцката полиция и от нас - трае продължително време, тъй като се подпечатват техните документи. Другата причина за забавената обработка е големият брой непълнолетни и малолетни български граждани, които напускат страната.

Шофьори настояват да се разшири пункта, а също така да се ремонтира и пътя преди границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на кмета на Златарица Пенчо Чанев
Повдигнаха обвинения на кмета на Златарица Пенчо Чанев
Рекордна жега във Франция - температурите достигнаха 45,1 градуса
Рекордна жега във Франция - температурите достигнаха 45,1 градуса