НОВИНИ

Екстрадират до 10 дни задържания за убийството на Виктория Маринова

Апелативният съд в германския град Целе разглежда днес мярката за неотклонение на задържания за убийството на Виктория Маринова. След вчерашното му съгласие за опростена процедура, законовите разпоредби във Федералната република предвиждат връщането му в България да стане в рамките на 10 дни. Дали този срок ще бъде съкратен още, зависи както от германските, така и от българските полицейски органи. Това съобщи в интервю за "По света и у нас" говорителят на прокуратурата в Целе - Бернд Колкмайер. С него разговаря кореспондентът ни в Германия Мария Стоянова. Вижте повече във видеото:

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:11, 11.10.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

На пръв поглед всъщност изглежда само формалност решението на Апелативния съд в Целе по какъв начин българинът да изчака екстрадицията си за родината. Възможно е обаче съдът да прецени, че тъй като той е кооперирал на службите, може да бъде освободен. Възможно е обаче и заради тежестта на извършеното престъпление, заради обвиненията които вече са пристигнали от България, заради признанията, които очевидно той е направил вчера, съдът да прецени, че е необходимо и наложително той да остане затворен.

Какво обаче е значението на сътрудничество между българските и германските полицаи за по-бързото екстрадиране в родината - ето какво каза Бернд Колкмайер, говорител на прокуратура в гр. Целе:

Бернд Колкмайер, говорител на прокуратура в гр. Целе: В случай като този законът предвижда срок от 10 дни. След това зависи дали българските органи ще го екстрадират със самолет или ще има бъде предоставен самолет. Всички тези организационни въпроси са свързани с изпълнението на екстрадицията. А Апелативният съд в Целе ще решава днес само дали задържаният да бъде пуснат на свобода или да остане в ареста до екстрадицията.

Съгласието на заподозрения за т.нар "опростена процедура" се явява решаващо.

;

Нека припомним една друга голяма, шумна международна заповед за задържане - тази на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Тогава германските власти месеци наред не решаваха само защото много дълго време трябваше да се сравнява обвинителният акт от Каталуния с наказателния кодекс на Федералната република, което в този случай е съпоставимо.

Освен това е възможно по време на процеса обвиняемият да изкаже опасения, че в родината му срещу него ще бъде извършено преследване. Такъв случай в българската съдебна практика също има с един друг търсен с европейска заповед и до този момент не екстрадиран - Цветан Василев. В този случай съдът също приема съответните аргументи.

За това е решаващ фактът, че българинът е дал съгласие вчера по време на разпитите в съда да бъде приложена срещу него "опростена процедура", което дава възможност въз основа на закона за съвместна съдебна практика между съдилищата на Германия и ЕС - върху тази основа съдебните органи стъпват и ще решат в рамките на 10 дни той да бъде изпратен обратно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В квартала, където е живял Северин Красимиров, се страхуват от отмъщение
В квартала, където е живял Северин Красимиров, се страхуват от отмъщение
Прочутият рибен пазар на Токио отново отвори врати
Прочутият рибен пазар на Токио отново отвори врати