НОВИНИ

Кога ще има вода за всички - коментар на кметовете на Перник и Радомир

Ситуацията в Пернишко след обявения воден режим продължава да е тревожна. Язовир "Студена" все още е на критичния минимум. В ситуацията беше замесен и Радомир - оказва се, че вода от язовира е била пренасочвана към града, независимо от индикациите за наближаваща криза. Кметът на Перник Станислав Владимиров и градоначалникът на Радомир Пламен Алексиев коментираха ситуацията в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 03.12.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Пламен Алексиев, кмет на Радомир: Заглавия като "Отклонена е водата за Радомир" и "Спряно е източването за яз. "Студена" за Радомир" за мен не отговарят на истината. Защото водоизточникът, който ползва помпената станция "Крапец" и го насочва към Радомир, на практика е преди яз. "Студена". Водата не влиза в яз. "Студена". Водата влиза в помпената станция и оттам се насочва към посока Радомир и, когато не работи, прелива през бента и отива през дерето директно към яз. "Студена".
Ние сме един ВиК оператор. Едно дружество няма интерес да прави нещо подобно. На практика нашата задача е да направим възможното по-лесно да мине водният режим и да се търсят причините, което според мен са довеждащите водопроводи, защото там са големите загуби.
Станислав Владимиров, кмет на Перник: Сигналите са били много, много назад във времето, че Перник ще изпадне в тази криза. Всичко е в начина на ръководене на ВиК дружеството. Министърът е прав - Радомир трябва да черпи при аварийни ситуации вода от станция "Крапец". Кметът не е виновен - той иска да осигури комфорт на неговите жители. Виновно в тази ситуация е ВиК дружеството в Перник - ръководството, а не обикновените служители.
Най-странното е, че когато вече сме във воден режим, ние продължаваме да насочваме вода към Радомир. А те имат други водоизточници.

Кметът на Радомир каза, че не е знаел, че яз. "Студена" не е основен, а авариен водоизточник на града.

Станислав Владимиров потвърди, че водният режим дава резултати към настоящето, като обаче възникват множество аварии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставката на социалния министър - коментар на Ваня Григорова и Красимир Дачев
Оставката на социалния министър - коментар на Ваня Григорова и Красимир Дачев
Емил Хърсев: Кредитните рейтинги вече нямат сакрално значение
Емил Хърсев: Кредитните рейтинги вече нямат сакрално значение