Учени от Българската академия на науките доказаха, че 6 Е-та, които се добавят в храните, причиняват увреждане на клетките и могат да доведат до рак. До тези резултатити се е стигнало след множество експерименти, проведени от екипа на доц. Георги Милошев...
Учени от Българската академия на науките доказаха, че 6 Е-та, които се добавят в храните, причиняват увреждане на клетките и могат да доведат до рак. До тези резултатити се е стигнало след множество експерименти, проведени от екипа на доц. Георги Милошев в лабораторията по молекулярна генетика на БАН. Кои храни съдържат опасните Е-та и има ли начин да се предпазим провери Карина Караньотова.
Оказва се, че едни от най-вредните Е-та са оцветителите! Опасни са и овкусителите и консервантите. Те се съдържат в консервите, в колбасите, в оцветените сладкиши, в плодовите сокове, в десертите, както и в енергийните напитки. Екипът на доц. Милошев разработва метод, който прецизно да доказва нивото на увреждане на ДНК.
За да се удостовери методът, екипът сравнява различни токсини, които разрушават ДНК. Между другото доц. Милошев решава да провери и няколко Е-та. Оказва се, че те серионо увреждат ДНК. Следва финансиране на проекта от МОН и така учените започват 3-годишни изледвания на 14 Е-та.
Рано ли късно това увреждане на ДНК довежда до рак. И това е категорично доказано и потвърдено от световни рецензенти, подчертава доц. Милошев. От БАБХ ни отговориха писмено, че гарантират прилагането на българското и европейското законодателство в областта на храните, а основната им препоръка към потребителите е да четат етикетите.
Решението е съответните служби да гарантират, че продуктите на пазара не съдържат по-висока концентрация на Е-та от нормите.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"