НОВИНИ

Колекционер на 63 години събира народни носии

Колекционер на народни носии вече 15 години съхранява българската шевица в град Бяла, Русенско. Велико Тодоров е събрал над 50 автентични костюма. Всички те са му подарък - от познати и непознати. Постепенно колекционерската страст се пренесла върху цялото му семейство.

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 29.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Велико Тодоров е на 63 години. През 2000-та година решава, че ще колекционира народни носии.

Велико Тодоров: „Искам да ги запазя, това нещо няма кой да го ушие. Хубаво е човек да си пази миналото. Това е красота, това е труд.”

Велико разказва, че е намирал народна носия дори на сметището, но след подходяща преработка дрехата станала част от колекцията.

Велико Тодоров: "Сега сте облечена в една старинна беленска носия. Това е риза бахчанка с богата шевица по пазвата. Основният цвят е черен.”

Народните му носии обличат десетки деца от музикални и танцувални клубове в района, както и много семейства. Нелка Тодорова се грижи за изрядния вид на всяка риза, пола или престилка.

Нелка Тодорова - съпруга на колекционера: „Изглаждаме ги, ако има някъде скъсано, защото те са стари, започваме с машината, шием ги.”

Мечтата на Велико е да попълни колекцията си с носии от цялата страна. Вярва, че един ден тя ще бъде музеен експонат, на който ще се радват хиляди българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Задържаха полицаи за трафик на бежанци​
​Задържаха полицаи за трафик на бежанци​
Пуснаха под парична гаранция момичето, убило мъж при самозащита
Пуснаха под парична гаранция момичето, убило мъж при самозащита