Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

Конституционният съд отхвърли като неоснователно искането на народни представители от БСП за обявяване на противоконституционна на наредба от държавния бюджет за 2018 г., става ясно от съобщение на сайта на КС.

от БГНЕС
16:02, 13.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

В него пише, че Конституционният съд е отхвърлил като неоснователно искането на 66 народни представители за обявяване на разпоредбата на чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. "Субсидии и други текущи трансфери"от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. за противоконституционна.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

На 21 декември 2017 г. БСП даде процедурата по приемане на Бюджет 2018 на Конституционния съд.

Според БСП е нарушен чл. 88 от Конституцията, където ясно е казано как се приема един закон - това става на две четения.

„Ние атакуваме държавния бюджет на България спрямо процедурата на приемане на чл. 6 от него. Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата по приемане на този бюджет. Искам да напомня, че това беше една голяма битка в парламента. Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, с аргумента, че видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушавало финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. България е парламентарна република, държавният бюджет се приема по предложение на Правителството, но от Българския парламент. Ние искаме да осмислим и изпълним със съдържание тази процедура по обсъждане и приемане на бюджета“, посочи тогава депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хиляди наблюдаваха топящ се ледник в Аржентина (ВИДЕО)
Хиляди наблюдаваха топящ се ледник в Аржентина (ВИДЕО)
Екоминистърът Нено Димов: Няма замърсяване на водата в Брегово
Екоминистърът Нено Димов: Няма замърсяване на водата в Брегово