НОВИНИ

Корнелия Нинова поиска правителството да направи оценка на членството ни в ЕС

Председателят на БСП Корнелия Нинова предложи правителството да направи оценка на 10-годишното членство на страната в ЕС и на петте сценария за развитието на Европейския съюз. Тя участва в дискусията "Европа отново на път", организирана от председателя на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев.

bnt avatar logo
от БТА
15:30, 05.06.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
корнелия нинова поиска правителството направи оценка членството

По думите ѝ оценката на членството ни ще покаже ползите за България и ще бъде добър повод за преодоляване на евроскептицизма. Нека започнем национална дискусия по тези въпроси, нека оценката бъде секторна, институционална, призова тя. Нинова предложи още министър Лиляна Павлова да внесе визията за българското председателство на ЕС и за бъдещето на Европа и да се постигне съгласие в парламента.

Лидерът на БСП отбеляза, че настоящата дискусия показва, че хора с различни политически разбирания могат да се обединят в името на България. По думите й това е подсказка как да продължи този диалог за България.

Да не допускаме Европа на различни скорости, призова Нинова. Според нея групи от държави - членки в ЕС, които да се развиват с различна бързина, няма да реши проблемите, а би задълбочило противоречията.

Нинова смята, че по време на българското председателство на фона на европейските проблеми, страната ни трябва да постави и национални приоритети, сред които - кохезионната политика да продължи и след 2020 г., както и икономика и производство с особено внимание върху малкия, средния, семейния бизнес, включително с данъчните облекчения.

Образование и икономика трябва да поставим заедно в тези разговори за бъдещето на Европа, каза лидерът на БСП. Като трета тема тя посочи общата политика на ЕС в областта на сигурността - вътрешна и външна, в частност приемането на страната ни в Шенген. Нинова подкрепи и поставянето на фокуса върху въпросите за Черноморския регион и за Западните Балкани.

Нинова призова да се обърне внимание и на Брекзит с оглед на съдбата на българските граждани, които живеят и работят във Великобритания. Тя поиска да се постави въпросът за т. нар. заварено положение и хората, които вече са във Великобритания, да продължат да работят и живеят при досегашните условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берлин се изтегля от Инджирлик
Берлин се изтегля от Инджирлик
Един от нападателите в Лондон е имал ирландска лична карта
Един от нападателите в Лондон е имал ирландска лична карта