НОВИНИ

Космически кораб с отпадъци се отдели от Международната космическа станция

Космически транспортен кораб от новата серия "Прогрес МС", натоварен със събралите се на Международната космическа станция (МКС) отпадъци, се отдели от нея и след няколко часа ще стигне до Тихия океан, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:10, 03.07.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още
космически кораб отпадъци отдели международната космическа станция

Корабът се е отделил от станцията в 3:48 часа по Гринуич, съобщава Центърът за управление на полетите. Той ще лети в автономен режим до 7:03 ч. по Гринуич. След това двигателят ще даде импулс за спиране и "Прогрес МС" ще излезе от околоземна орбита. Той ще изгори почти изцяло при преминаването си през плътните слоеве на атмосферата и се очаква в Тихия океан да паднат само огнеупорните елементи от конструкцията. Корабът излетя от космодрума "Байконур" на 21 декември миналата година и достигна МКС след две денонощия.

Корабите от серията "Прогрес МС" имат допълнителна защита от космически боклуци и микрометеорити, дублиращи електродвигатели в механизма за скачване със станцията, нова единна командно-телеметрична система, както и система за сближаване и скачване. Новите кораби от серията носят и специални контейнери, в които могат да се поберат до 8 микроспътници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар унищожи 160 декара пшеница край монтанското село Горни Цибър
Пожар унищожи 160 декара пшеница край монтанското село Горни Цибър
Първата жена абориген влиза в австралийския парламент
Първата жена абориген влиза в австралийския парламент