Център „Амалипе”: Ситуацията в Сливен вероятно ще продължи и на други места

Ситуацията в Сливен не е спокойна и тя най-вероятно ще продължи на други места. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Деян Колев, Изпълнителен директор на Център „Амалипе”. По думите на д-р Александър Христов, комуникационен специалист и преподавател в УНСС държавата е трябвало чрез активна комуникация да предотврати паниката в града.Вижте целия разговор по темата във видеото

от БНТ
09:01, 10.10.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Деян Колев уточни, че от началото на годината много директори са го информирали, че идват родители, които носят декларация "Не давам българските деца" и настояват децата им да не участват в извънкласни дейности и допълнителни часове.

Той смята, че ситуацията в Сливен не е спокойна и ще продължи, и в градовете с по-големи ромски общности. Дори в Северна България вече се обаждат директори, че идват разтревожени родители, каза Колев. Благодарение на това, че от център „Амалипе” са посетили училище в Сотиря, са успели да спрат изтегляне на част от децата след разговорите с родителите.

По думите му дори да не бъдат изтеглени децата от училище, ще има проблеми в две посоки.

Първата посока е, че родители няма да искат да подписват каквато и да е декларация, а децата могат да участват в екскурзии и занимания само ако родителите подпишат декларация. Другото е, че социалните работници от тук нататък много трудно ще тръгнат в ромските квартали.

Д-р Александър Христов заяви, че комуникацията от страна на държавата е трябвало да започне много по-отрано. Подценяването на чувствителността на темата означава, че е изпуснат момента, в който може да се ограничи разпространението на фалшиви новини.

Държавата е трябвало чрез активна комуникация да предотврати тази ситуация. Държавните институции не са успели да комуникират достатъчно навременно. Другите гласове, които са против Стратегията на детето, които разпространяват информация, че ще дойдат хора да отнемат децата - те са били по-силни, шумни и с по- популистка теза.

Вижте целия разговор с Деян Колев и доц. д-р Александър Христов във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
32-ма машинисти са напуснали БДЖ от началото на годината
32-ма машинисти са напуснали БДЖ от началото на годината
Нормализира се ситуацията във Ветово след акцията срещу телефонните измамници
Нормализира се ситуацията във Ветово след акцията срещу телефонните измамници