НОВИНИ

КЗК пак заподозря картел при горивата

Най-големите вериги бензиностанции в страната ни са обвинени в картел. Комисията за защита на конкуренцията смята, че обектите на "Лукойл", "Еко", "Шел", "ОМВ ", "Нис Петрол" и "Петрол" са се договаряли за цените на горивата у нас. Възможно ли е обаче бензиностанциите да не бъдат санкционирани?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:36, 10.10.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Разследването на антимонополната комисия започна в началото на годината. Очакваше се, ведомството да излезе с окончателно решение, дали има картел или не. Вместо това обаче, Комисията излиза с определение за предявено нарушение. То не може да се обжалва, а компаниите разполагат с 30 дни, за да го опровергаят.

Подобно твърдение КЗК беше предявила към четири големи бензиностанции през 2012 г., като те не бяха санкционирани, а им беше даден шанс да се поправят. Ето как коментира новото решение експертът Иван Хиновски.

Иван Хиновски, Български енергиен форум: За нас това е връщане назад от практиката на КЗК спрямо пролетта на тази година, когато тя завърши с определени квалификации за съмнение в пазарни нарушения в практиката на "Лукойл". Тогава бяха изтъкнати основните факти - по-ниски цени на продажбите на същия производител на пазарите около България и странно еднаквите цени на всички бензиностанции, които купуват в България, които купуват от "Лукойл" у нас и от външни пазари. Това обаче остана без последствия. Мога да ви направя една прогноза как ще завърши това, всички компании ще отрекат, че са в картел и такива практики.

Според експертът, единственото решение е КЗК да изследва как точно компаниите са променяли цените като ги сравни и по дати. Така може най-лесно да хване дали е имало тайни договорки.

Попитахме какво мислят и шофьорите за цените на горивата:

- Не може различни вериги, различни фирми, с различни идеи за бизнес да продават на едни и същи цени.

- Като знам, че във Варна и в Бургас е по-евтино, може би не е нормално.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха пред БНТ, че предстои компаниите да се запознаят със становището на КЗК. Дотогава те няма да могат да коментират определението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти по договори са носителите на тазгодишната Нобелова награда за икономика
Експерти по договори са носителите на тазгодишната Нобелова награда за икономика
Подписаха колективния трудов договор в отрасъл Здравеопазване
Подписаха колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване"