Лекари от ВМА с урок за мотористи как да спасяват ранени на пътя

ВМА беше домакин на превърналия се в традиционен курс "Първа помощ" за представители на най-голямата мотоорганизация в България Sofia Riders.

от БНТ
15:28, 21.04.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
лекари вма урок мотористи спасяват ранени пътя

Почти месец след старта на новия мотосезон, специалистите от Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА – д-р Емил Кържин и д-р Венцислав Димов, опресниха познанията на любителите на високите скорости за реакция при инцидент на пътя.

Според специалистите, най-важното е ако не сме сигурни, че можем да помогнем на пострадалия, по-добре да не го пипаме и да изчакаме появата на Бърза помощ.

Най-важното нещо при инцидент е да запазят самообладание. Второ, да обезопасят мястото и пострадалия – той трябва да бъде изведен на място, където вторичните увреждания са много по-малко вероятни. Основното, разбира се, е да повикат Спешна помощ, отбеляза д-р Кържин.

Паниката в такива ситуации е голяма, заради това правим обучението регулярно всяка година, вече за трети път, за да имаме по-голям тренинг. Човек не трябва да се паникьосва, а просто трябва да знае какво да направи, коментира Георги Боянов, представител на Sofia Riders.

В заключение специалистите апелираха към участниците в курса: И не забравяйте – скоростта убива!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Осем души са задържани за атаките в Шри Ланка, жертвите са най-малко 207
Осем души са задържани за атаките в Шри Ланка, жертвите са най-малко 207
Световни лидери осъдиха атаките в Шри Ланка
Световни лидери осъдиха атаките в Шри Ланка