НОВИНИ

Лиляна Павлова обсъди с екоактивисти изработването на устройствен план на Бяла

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и екип от министерството са обсъдили днес процедурата за изработване на Общ устройствен план /ОУП/ на община Бяла с представители на Гражданска инициатива "Да спасим Карадере".

bnt avatar logo
от БТА
19:54, 21.06.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
лиляна павлова обсъди екоактивисти изработването устройствен план бяла

Министърът е заявил, че ще бъдат предприети всички законосъобразни действия, така че плажът да не бъде застроен. Ще препоръчаме на кмета на община Бяла да наложи строителна забрана за територията до влизането в сила на Общия устройствен план, е казала Павлова.

Тя е коментирала пред екоактивистите, че изработването на ОУП на Бяла, област Варна, ще бъде възложено от МРРБ, а не от общината, като това може да стане до средата на юли, ако местната власт отрази в указания срок направените до момента бележки по проекта на заданието. При изработването му ще бъдат спазени всички изисквания на екологичното законодателство, е казала още тя и е допълнила, че това включва и изготвяне на екологична оценка, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане.

По време на разговора са коментирани и кадастралните карти за плаж "Карадере". Наличието на две кадастрални карти за него се обуславя от факта, че попада в землищата на две населени места - гр. Бяла и с. Самотино. Това няма да се отрази на специалния статут на "Карадере" като плаж за екотуризъм, е подчертал министърът.

От март т. г. има изготвена кадастрална карта за територията, попадаща в землището на с. Самотино. Министерство на туризма, като отговорна институция след влизане в сила на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, трябва да поиска от Агенцията по геодезия, картография и кадастър скица, така че за него да бъде издаден Акт за изключителна държавна собственост, е обяснила Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция и доброволци търсят изчезнало дете в гора край село Беловец
Полиция и доброволци търсят изчезнало дете в гора край село Беловец
Шофьор лети с 302 км/ч по автомагистрала „Хемус“
Шофьор лети с 302 км/ч по автомагистрала „Хемус“