НОВИНИ

Лозан Панов: Политиците стигат до там, до където им позволим

Политиците стигат до там, до където им позволим, каза председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов по време на форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

bnt avatar logo
от БТА
12:31, 04.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
лозан панов политиците стигат където позволим

Панов коментира темата за нерегламентираните контакти между политици и магистрати и отбеляза, че когато член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и председател на ВКС получава СМС с уклончиво съдържание от министър-председателя, получателят на СМС-а трябва ясно да се разграничи от подобен тип взаимоотношения. По думите му това е една съществена част от антикорупционните реформи.

По думите на Панов без дълбока реформа в съдебната система няма как да се говори за антикорупционни реформи. Засега нашата борба с корупцията се свързва най-вече с промени в нормативната уредба, каза председателят на ВКС. По думите му пример за това са последните поправки в Конституцията от миналата година, които касаят разделянето на ВСС на две колегии. Идеята им е била съдиите да се самоуправляват, независимо от прокурорите и с по-малко влияние от политиците, но след намесата на депутатите това не се е случило.

Лозан Панов заяви, че явлението на автоцензурата е по-лошо от корупцията, като в тези случаи дали от страх, лоялност или други подбуди съдията взима решение под натиск и ограничения, които сам си е поставил. Най-трудно биха повлияни подобни практики, а те за съжаление не са рядкост, каза председателят на ВКС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Найджъл Фараж обяви оставката си от лидерския пост на еврофобската партия
Найджъл Фараж обяви оставката си от лидерския пост на еврофобската партия
Общините край морето ще укрепват българския бряг
Общините край морето ще укрепват българския бряг