НОВИНИ

Любители на парапланеризма се събират в Рила

Десетки туристи от цяла Европа пристигат в дупнишкото село Бистрица, за да практикуват парапланеризъм. Малкото селце е разположено в полите на Рила планина и предоставя отлични условия за летене. Местен клуб се е заел със задачата да създаде необходимите условия, така че все повече любители на екстремния спорт да идват в селото и да подпомагат местната икономика.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
11:25, 30.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Физическата работа за изграждане на летателната площадка в местността Остроган над село Бистрица е започнала преди два месеца. Идеята обаче се ражда преди няколко години. И всичко с една цел - повече хора да посетят град Дупница и малките населени места около него.

Петьо Кюркчийски - председател на аероклуб „Свободен полет": Първо - тези хора идвайки тук подхранват местната икономика. Нощуват в местните къщи, хранят се в местните заведения. Второ - всеки по някакъв начин заснема красотата на нашата природа. И споделяйки вече после в социални мрежи с близките си, мястото придобива все повече и повече популярност.

Любителите на параланеризма предпочитат мястото заради лесния достъп до площадката за излитане, тъй като до там има офроуд път. Засега обаче повечето посетители са чужденци.

Петьо Кюркчийски - председател на аероклуб „Свободен полет": Има от ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Италия имаме в момента тука, които са на място. Това, което ги привлича е разнообразието, красотата на Рила планина.

Парапланеризмът е сравнително млад спорт, който тепърва набира популярност в България. За приятен и успешен полет най-важно е да преминем инструктаж от квалифициран пилот.

Петьо Кюркчийски - председател на аероклуб „Свободен полет": Има много неща, които начинаещия пилот не може да прецени като метеорологичната обстановка, не знае своите възможности. Не знае възможностите на екипировката докъде стига, до какви предели. Трябва поне една година да лети в компанията на по-опитни пилоти, за да натрупа тоя необходим минимален опит.

За да популяризират спорта и идеята си, парапланеристите от село Бистрица ще организират фестивал на полета в Дупница следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването за култура на БНТ се завръща на 3 септември
Предаването за култура на БНТ се завръща на 3 септември
Подкрепа за управляващите преди референдума в Македония
Подкрепа за управляващите преди референдума в Македония