НОВИНИ

Когато любовта побеждава въпреки институциите

Следващата история е за любовта, но и за сблъсъка на един млад мъж с увреждания и институциите. С героите на този репортаж ви запознахме вчера в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“. Отскоро живеят заедно в столичния квартал „Люлин“. Блокът им, обаче, не е достъпен за трудноподвижни хора. В стремежа си да изградят рампа за инвалиден стол във входа си, двойката се натъква на поредица от законови парадокси.Тяхната битка с институциите и по-конкретно с пречките, които срещат по пътя на това да осигурят достъп за Стефан, ни провокира да разкажем малко повече и за силата на тяхната любов.В седмицата на любовта, с тях се срещнаха Тереза Ставрева и Ивайло Стоянов.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:55, 18.02.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Заедно са от година и половина. Съдбата ги среща по работа, бързо обаче, осъзнават, че искат да бъдат повече от колеги. Стефан и Йоана-двама млади, които е трябвало да пораснат твърде рано.

Йоана Спасова: Започнах да комуникирам с него само по работа, бизнес срещи, но така с течение на обстоятелствата нещата преминаха отвъд бизнеса и много скоро всъщност заживяхме заедно и на общежитие.

Историята на Стефан и Йоана е достойна за сценарий на холивудски филм. Персонажите им са от онези, които те вдъхновяват и те карат да искаш да приличаш повече на тях. Той е дете на „държавата“, от 9-годишен живее в различни институции за деца с увреждания.

Стефан Виет: Едната е в град Луковит в дом седем години съм живял, после в едно защитено жилище в село Дълбок дол-там четири години. След това завърших средното си образование в Художествената гимназия в Троян и реших да дойда да уча в София.
;

За да учи - но и работи в телекомуникационна компания. Работи, въпреки инвалидния стол и въпреки трудностите да стигне до дома си, защото макар и институциите в този случай да липсват, тя - Йоана, е там.

Стефан Виет: В момента само тя пазарува, само тя развежда кучето, аз не мога да правя тези дейности, защото стълбите ми пречат, а аз искам. Това е също и моя отговорност. Мое задължение.

Тя - Йоана, е неговият ангел. На 18 години е. Тя е от онези момичета, научили се да живеят живота на възрастните твърде рано. Работи от 11-годишна като асистент на хора с увреждания. Днес тя е студент в УНСС и работи в спортна зала. Свободното си време посвещава на Стефан, а неговите битки, приема за свои.

Йоана Спасова: Това, че той не може да излезе до вкъщи и ме кара винаги аз да го свалям и да го качвам него го тормози изключително много. Искаме максимално колкото е възможно повече да съкратим този процес, но... Общината не ни го позволява.

Не им позволява да си изградят сами рампа, задължава ги да е от лицензирана фирма. Разликата в цената, обаче е 5000 лв. в полза на съоръжението, направено от компания. Законът казват, бил такъв.

Те, обаче са категорични-ще се борят, докато не намерят начин. Такъв, който да устройва и тях и закона. Дотогава Тя е там за него, той за нея-също, защото... се обичат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в САЩ за промяна на контрола върху оръжията
Протест в САЩ за промяна на контрола върху оръжията
Част от колекцията на Тутанкамон тръгва на 7-годишно световно турне
Част от колекцията на Тутанкамон тръгва на 7-годишно световно турне