НОВИНИ

Макрон звънна на Борисов с поздрав за Деня на писмеността

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов френският президент Еманюел Макрон изрази поздравления от свое име и от името на френския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

макрон звънна борисов поздрав деня писмеността
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 24.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Двамата лидери взаимно си честитиха изборните победи и си пожелаха успех в управленските дела. Макрон отбеляза, че за него ще е висока чест да работи с премиера Борисов. Той изрази желание сътрудничеството между България и Франция да продължи да се задълбочава в интерес на развитието на двете икономики. Това съобщи Правителствената информационна служба.

Тема на разговора беше предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през следващата година. Френският президент изтъкна, че страната му е готова да окаже подкрепа както на екипите ни за подготовка, така и по отношение на приоритетите на самото председателство. Обсъден беше и мигрантският въпрос, като премиерът Борисов посочи, че през последните шест месеца натискът по границата ни е почти нулев. Това по думите му се дължи на предприетите мерки и охранителното съоръжение. Борисов покани Макрон да посети българската граница и лично да се увери в ситуацията.

Министър-председателят Борисов подчерта, че европейската интеграция продължава да е неотменим приоритет за страната ни и че България ще подкрепя общоевропейските решения за просперитета на ЕС. В края на разговора президентът Макрон покани премиера Борисов да посети Франция, като изрази очакване това да стане в най-скоро време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелогласният - премиера във Варна 51 години по-късно
"Ангелогласният" - премиера във Варна 51 години по-късно
Министър Боил Банов: Нека държавниците по света имат уважение към историята
Министър Боил Банов: Нека държавниците по света имат уважение към историята