НОВИНИ

Манифест "За републиката" представиха четирима професори

Четирима професори днес официално представиха своя манифест "За републиката". Според инициаторите Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Огнян Минчев и Антоний Тодоров партиите трябва да отговорят на очакванията на обществото за радикални реформи.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:25, 03.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Манифестът събра хора с различни възгледи, подкрепиха го политици и от десния, и от левия спектър. В текста авторите посочват, че партиите трябва да бъдат мобилизирани да извършат необходимите реформи във всички институции - най-вече в съдебната власт, системата за сигурност и администрацията.

проф.Огнян Минчев - политолог: Точно това ме мотивира да подкрепя един подобен апел, който да сложи началото на един силен граждански натиск, все по-организиран и все по-силен върху структурите на властта, върху институциите на държавата, върху всички партии.

Авторите на манифеста посочиха също, че политическото говорене трябва да стане по-градивно и цивилизовано.

проф. Евгений Дайнов: Да излезем от тези караници, крясъци и вулгаризми, които ни налагат, за да скрият, че политиката е грижа за общото благо, за всички нас.

Създателите на манифеста се надяват да постигнат разграждане на модела Кой. Според тях е илюзия, че мафията може да бъде лява или дясна, а политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато бъде възстановена републиката, която според тях сега е унизена.

проф. Александър Кьосев: В този манифест тук - манифестът за републиката са казани базови неща, които не са нещо непознато, неща, които всички трябва да помнят. И някой пусна шега - дай боже тази шега да не стане реалност, че може да се наложи да закачим обществения договор на копие и да тръгнем с него.

Професорите смятат всеки месец да организират дебати по важни теми и търсят подкрепа от хора с активна гражданска позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гайдари събраха варненци на хоро
Гайдари събраха варненци на хоро
„В името на България“
„В името на България“