НОВИНИ

Математическата гимназия в Пловдив все още няма самостоятелна сграда

От дълги години Математическата гимназия в Пловдив няма самостоятелна сграда и ползва тази на основно училище „Драган Манчов". Така около 2000 ученици от 1 до 12 клас са принудени да учат заедно, което им създава огромни трудности. Необходимостта от нова база е наложителна, тъй като се предвижда през следващите години всички училища да преминат на едносменен режим.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:15, 22.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

От 35 години елитната Математическа гимназия в Пловдив използва сградата на училище „Драган Манчов" в квартал „Христо Смирненски". И учениците, и педагогическия персонал са принудени да делят 44 класни стаи. Основното училище има и целодневно обучение, което също затруднява учебния процес.

Веселина Карапеева - директор на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов" : Те имат доста паралелки, които са до 7 клас. Те са на целодневно обучение, класните стаи не достигат в момента. Трудно се организират и заниманията по интереси като извънкласни дейности и едно такова съжителство на две училища е много трудно.

Математическата гимназия не може да оптимизира и паралелките си, защото компютърните и математическите науки са търсени сред кандидатстващите.

Веселина Карапеева - директор на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов" : Няма как и да намалим приема, защото са желани професии, професии с търсене на пазара на труда, което си е пак вид проблем.

От общината заявиха, че има два терена, на които се обмисля да бъде изградена сграда на гимназията. По предварителни разчети тя ще струва 20 милиона лева. Средствата ще се търсят от държавата.

Розалин Петков - заместник-кмет на община Пловдив: Това е идеята да намерим първо имот, за да може да покажем къде е имотът, какво представлява и да започнем разговори с министерството.

Комисия към общината ще обсъжда възможностите за строителството на гимназията. А оттам искат новата сграда да е безопасна за децата и удобна за придвижване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът гледа мярката на 79-годишната жена, посредник в телефонна измама
Съдът гледа мярката на 79-годишната жена, посредник в телефонна измама
Цвета Караянчева с отговор до Корнелия Нинова за заплатите на депутатите от БСП
Цвета Караянчева с отговор до Корнелия Нинова за заплатите на депутатите от БСП