НОВИНИ

Годишен отчет на националния омбудсман Мая Манолова

Близо 20% от българите поне веднъж са търсили психиатрична помощ. А разходите за психиатрична дейност са едва 3% от общия бюджет за здравеопазване. Това стана ясно от годишния отчет на националния омбудсман. Мая Манолова акцентира и върху ниския контрол в бежанските центрове у нас, което създавало предпоставки за трафик на деца. Според нея трябва да се обърне сериозно внимание и на условията в затворите.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
19:51, 08.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
годишен отчет националния омбудсман мая манолова

Начинът на финансиране на психиатричните структури е един от посочените проблеми в доклада. Когато държавна психиатрична болница повика линейка за спешен случай на свой пациент тя заплаща на час за тази помощ.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Това не е инцидентен случай и не е нерегламентирано плащане. Напротив съществува регламент, според който спешна помощ иска по 50 лева на час при повикване на линейка. Което предвид оскъдните средства на болниците означава, че спешна помощ се вика при краен случай.

Докладът разглежда и темата за малолетните и непълнолетните деца в бежанските центрове, които не са придружени от родител или настойник. Според Манолова заниженият контрол в бежанските центове създава предпоставки за трафик на хора и каналджийство.

Мая Манолова: При проверките установихме случаи на абсолютно произволно и формално включване в заповедите за настаняване на възрастни лица в центрове на деца, с които възрастните нямат никаква роднинска или друга връзка, даже не се познават. Има случаи, в които са от различна националност.

Омбудсманът настоява и за реформа в законодателството за детското правосъдие и се надява това да се случи до края на тази година. Според обществения защитник трябва да се обърне сериозно внимание и на условията за живот в затворите. Специално внимание в доклада е обърнато на жените в единствения женски затвор у нас в Сливен. Лишените от свобода могат да ползват топла вода веднъж дневно за 15-20 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки за съборения културен паметник в Пловдив
Проверки за съборения културен паметник в Пловдив
На върха, въпреки инвалидната количка
На върха, въпреки инвалидната количка