НОВИНИ

Мая Манолова: Мораториумът върху нови лекарства установява статуквото

Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват сегашното положение и лишават от надежда за живот български граждани. Особено в случаите, в които те разчитат единствено на новите лекарства. Това заяви в студиото на „Денят започва“ обмдусманът на България Мая Манолова.Тя заяви, че е готова институцията на обмдусмана да се натовари със задачата да се внасят в съда молби за започване на производство в несъстоятелност срещу фалиращ работодател от името на работниците, които не са си получили заплатите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 29.11.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Една от най-оспорваните точки около новия бюджет на касата е решението да бъде въведен мораториум върху иновативните лечения. Обяснението е, че така ще се даде възможност на касата да се разтовари от скъпи лекарства поне за една година. Това обаче означава много пациенти с редки болести да останат без лечение.

Мая Манолова заяви, че всички знаят за съществуването на злоупотреби във фармацевтичния бизнес, но призова за по-цивилизовано решение на проблема, а не с моратируим върху въвеждането на нови лекарства и лечения. По думите ѝ с мораториума ще се спестят 2,5% от средствата, които НЗОК дава за лекарства, но така ще се лишат мнозина хора от надежда за живот и ще пострадат общинските болници.

Тя изрази съмнение, че мораториумът би издържал на сезиране в Конституционен съд, защото лишава гражданите от конституционното им право да получат медицинска помощ. Тя заяви, че ако мораториумът бъде приет, тя е готова да сезира текста в Конституционния съд.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Някой не иска да има контрол, затова се взимат лесни решения, при които сметката се плаща от пациентите, а не от онези, които злоупотребяват. Мораториумът не е контрол, защо трябва да се наказват болните?

Мая Манолова призова депутатите, които днес ще гласуват мораториума, да видят „прочувственото“ видео на телевизионната водеща Нана Гладуиш, в което тя обяснява трудностите пред онкоболните.

;

Тя отново заяви, че на дружествата като „Топлофикация“ са дадени твърде много правомощия, при които те могат да съдят граждани за дългове, които дори не са натрупали те. По думите ѝ това се дължи на остарелия начин, по който „Топлофикация“ в частност събира данни за длъжниците си.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Тя черпи данни от Агенцията по вписванията, а тя не се опитва да си осъвремени данните, защото законът казва на гражданите да плащат.

Тя обясни, че в казуса с осъдения гражданин на Смолян за дълг на друг гражданин със същото име в София, е станало объркване на ЕГН-тата, но остава показателен за абсурдната ситуация, в която „Топлофикация“ не знае кой ѝ длъжник.

По думите ѝ е направена добра стъпка напред, като са въведени промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се забранява гражданин да бъде осъждан в негово отсъствие.

Манолова изрази надежда, че ще се проведе форумът за двойния стандарт на храните в рамките на европредседателството, защото това е въпрос, който засяга 100 млн. души в Източна Европа.

;

Мая Манолова застана зад мнението, че в случаите с некоректни работодатели, които не изплащат заплатите на работниците си, трябва да се възложи на главна инспекция по труда от името на работници с неплатени заплати да внасят молба до съда за започване на производство в несъстоятелност срещу фалиращия работодател.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Има нежелание и съпротива депутатите да чуят, че това е единственият начин работниците да си вземат парите от фонда за вземанията на фалит при предприятията, при който са събрани 250 млн. лв.

Омбудсманът заяви, че работниците не могат да достигнат до тези пари, които са предвидени в случаи, че работодателите им фалират и не могат да им изплатят заплатите, защото се води спор коя институция да се натовари със задължението да внася съдебните искове от името на служителите. Затова тя заяви, че е готова да нагърби институцията на омбудсмана с тази задача, ако се наложи.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спас Гърневски, ГЕРБ и Стоян Мирчев, БСП в спор за ревизията на прехода
Спас Гърневски, ГЕРБ и Стоян Мирчев, БСП в спор за ревизията на прехода
Родопската теснолинейка отбелязва двоен юбилей
Родопската теснолинейка отбелязва двоен юбилей