НОВИНИ

Мая Манолова обсъди в Кюстендил проблемите на черешопроизводителите

Черешопроизводители от Кюстенилско обсъдиха днес с омбудсмана Мая Манолова проблемите с купуването и прибирането на продукцията. Това стана по време на приемна на националния омбудсман в Кюстендил. Пред журналисти Манолова посочи, че проблемите ще станат още по-големи през следващата седмица, защото от понеделник започва същинската кампания по прибирането на реколтата в региона.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:29, 07.06.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
мая манолова обсъди кюстендил проблемите черешопроизводителите

Ситуацията не се е променила след посещението на представители на земеделското министерство, напротив - изкупната цена на черешите от 80 стотинки е станала на 70 стотинки за килограм, каза Мая Манолова. От няколко дни череши не се изкупуват заради свръхпроизводството през тази година, което е над 20 хиляди тона, по думите на производители. В региона има само едно преработвателно предприятие, чийто капацитет е 3 хиляди тона.

"Ясно е че не е работа на омбудсмана да определя цената на черешите, но е моя работа тогава, когато се вижда едно очевидно изкривяване на пазара, липса на подкрепа и на справедливост за малките черешопроизводители", каза Манолова. След срещата с производители, тя обобщи три важни теми.

Първата тема е свързана с необходимостта от подкрепа от страна на държавата, местната власт и Министерство на земеделието и храните към инвестиции в бранша. В момента това, което липсва, за да има конкуренция на пазара е повече преработвателни предприятия, сушилни, за консервиране, замразяване, посочи Манолова. Тя допълни, че е необходима корекция в критериите на земеделското министерство, с което при кандидатстване на проекти да се дават повече точки за райони, произвеждащи череши. Втората тема е необходимост от подкрепа за сдружения на черешопроизводителите. Единственият начин за малките черешопроизводители, за да бъдат равностойно на пазара, е да се сдружават, а сдруженията трябва да имат конкретни преференции. Третата важна тема е максимална подкрепа от страна на държавата за хората, които ще претърпят загуби, продавайки под себестойност произведените череши. "Трябва спешна интервенция от страна на Министерството на земеделието и храните, екип от специалисти да дойдат на място и да се набележат конкретни мерки", каза Мая Манолова.

Трябва да се контролира и вноса на съседни страни, които подбиват цената на местните плодове. Трябва да се провери и какви са цените на черешите, внасяни в България от Гърция и какво европейско финансиране получават гръцките производители.

Черешопроизводители казаха, че не организират протести против ниските цени, но ще оставят плодовете да изгният по дърветата.
Плащаме по 40 ст. на кг за бране, останалите 30 ст., които взимаме от продажбата на череши отиват само за разходи по прибирането на реколтата. Защо да си причиняваме нерви и страдания в тези горещини, като трябва да работим без пари, казаха производители. Други се обявиха против еднодневните трудови договори, защото заради тях стойността на черешата поскъпвала с над 7 ст. за килограм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха българо-френска престъпна група
Разбиха българо-френска престъпна група
НС даде мандат на енергийния министър да търси инвеститор за АЕЦ Белене
НС даде мандат на енергийния министър да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"