НОВИНИ

Как самотна майка успя да намери подслон след дългогодишни опити

Майка, която сама отглежда двете си деца, успя да намери подслон за семейството си след намесата на наш екип. Оказва се, че често хора в нужда не познават пътя за решение на проблемите си и се озовават в задънена улица. В серия репортажи ще ви покажем как Гергана Сърбинска успя да намери дом за себе си и двете си деца. Запознайте се историята на една силна жена, за която семейството е всичко.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:35, 17.08.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Гергана обитава къщичка на ЖП гарата в село Драгичево. Историята й е тежка от самото начало. Майка й изоставя нея и брат й още след раждането.

Гергана Сърбинска: "Имах брат близнак. Той почина. Живяла съм по домовете, почнала съм работа от дете."

Сега работи в БНР като чистачка.

БНТ: Стигат ли Ви парите?

Гергана Сърбинска: - "Гледам някакси... да преживявам."

Ведомственото жилище, в което живее сега, й е предоставено от Национална компания "Железопътна инфраструктура" през 2006 година. След пернишкото земетресение през 2012 година, къщата се пропуква.

Гергана Сърбинска: Децата ми помагат. Трите се оправяме по някакъв начин. Но ако мога да помоля, поне едно общинско жилище.

БНТ: За Вас няма значение дали ще Ви дадат общинско жилище тук или в Перник?

- Няма значение. Върпосът е децата да живеят спокойно. Да има баня, тоалетна най-вече.

БНТ: Не сега както е външна тоалетната.

- Да, сега ползваме външна, зимно време е ад.

БНТ: Как се къпете зимата?

- Зимата ходим при една приятелка в Овча купел..

Гергана мечтае за по-добър дом, защото къщата, в която отглежда дъщерите си е пред срутване. Но самотната майка няма друг избор - това е единственото жилище, което е получила от държавата. От 5 години сградата е опасна и бракувана. Заради риска, от Националната компания "Железопътна инфраструктура" настояват Гергана да напусне. Тя, обаче няма къде да отиде.

Гергана Сърбинска: "Те просто искат да си го бракуват и да се освободи това място. Но аз къде да отида? Кажете ми къде да отида."

С помощта на колеги от националното радио жената получава общински терен с право на строеж в град Перник. Септември тази година е срокът , за да си построи място за живот. Но с минималната си работна заплата и двете деца, тя няма пари нито за проект, нито за строеж на жилище. Ако пропусне датата обаче - губи мястото. Още при първата ни среща с Гергана в дома й дойде кметът на село Драгичево.

Виктор Викторов, кмет на с. Драгичево: "Когато са поискали помощ през тези две години, аз съм кмет от близо две години вече, съм им помагал. Особено зимата, с тази тежка зима. Постоянно идвах до тука. Нито Гергана е идвала да ме пита, нито нищо. Нали Ви казвам, за да се помогне на някой, първо той трябва да поиска някаква помощ."

Следват разговори с кмета на Перник и неговия заместник – така срокът на правото за строеж беше удължен. Междувременно, от НКЖИ уведомиха Гергана на 22 юли, че разполага с един месец да напусне къщата в с. Драгичево. Следващите стъпки, за да намерим дом на Гергана бяха разговори със Столична община за общинско жилище, безброй разговори с кмета на Драгичево, с НКЖИ и дори с хора, които предлагат помощта си. Три месеца по-късно, Гергана научи добрата новина - помогнахме й да намери място, където да живее. Но в продължение на пет години, не е знаела към кого да се обърне, за да намери нов дом сама. А според общински служители, някои хора никога не успяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на оркестъра, епизод 6: Тайната на успеха на Берковската духова музика
"Денят на оркестъра", епизод 6: Тайната на успеха на Берковската духова музика
Станция Плана: 40 години от началото на сателитните комуникации у нас
Станция "Плана": 40 години от началото на сателитните комуникации у нас