НОВИНИ

Във Видин свободните работни места за медицински сестри се заемат от пенсионери

1/4 от медицинските сестри у нас трябва да се пенсионират през тази година. Повече от 20% вече са в пенсионна възраст. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях медицинските сестри у нас са малко над 26 000. Средната им възраст е 58 години. Във Видин се назначават само пенсионери. Работещите продължават да напускат заради по-добро заплащане в чужбина или други градове в страната.

bnt avatar logo
от Анжеа Каменова
08:53, 09.01.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

216 са действащите медицински сестри и лаборанти във Видин по справка на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Повечето от останалите в системата са със стаж от десетки години.

Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: От някъде 15 години насам нови медицински кадри не са постъпвали на работа. Ако са постъпвали такива, напускали след това веднага.

В отделението, в което е Диана, вече има една работеща сестра в пенсионна възраст. Предстои и на още три да се пенсионират тази
година. Ако напуснат, отделението няма да функционира.

Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: Което означава едно единствено. Тези жени трябва да останат на работа. Ние дори ще ги молим да останат на работа.

Даниела е със стаж от 30 години и обича работата си, но понякога съжалява за избора на професия, който направила.

Даниела Ценкова, мед. сестра: Трудно е, защото работата е много. Отговорна е, стресова,спешна.

Около 500 лева получават медицинските сестри във Видин без данъците и осигуровките. Затова се налага да работят на две, дори три
места по някога. Ниските възнаграждения демотивират младите. Изключение са Петя и още две нейни колежки в цялата болница.

Петя Красимирова, мед. сестра: Повечето, с които завършихме, заедно си останаха във Враца, в София, но има и такива, които заминаха по държавите.
Даниела Ценкова, мед. сестра: Работят с желание момичетата, дано да останат.

Липсата на нови кадри пречи на работата в екипите. Според лекари, алтернатива на професията "медицинска сестра" няма.

Д-р Стоян Филипов, кардиолог: Сега има някакви такива пориви за произвеждане на парамедици, които може би няма да имат достатъчно добра подготовка адекватно да заменят една медицинска сестра, която е изкарала целия курс на обучение и е добре подготвена.

Според работещи в системата, за да има нови попълнения, заплащането трябва да е поне двойно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни щети от природните бедствия в САЩ
Рекордни щети от природните бедствия в САЩ
12-годишната Никол е най-четящото дете за 2017 година в Русе
12-годишната Никол е най-четящото дете за 2017 година в Русе