НОВИНИ

Кунева обеща парите за висше образование да се увеличават

Министерството на образованието и науката няма област, в която да не е започнало вече реформите и да не очакваме тези реформи да дадат резултат в рамките на година, две, три, т. е. да не отлагаме до безкрайност. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите" , на пресконференция в Благоевград след срещата й днес тук с преподаватели и студенти в Югозападния университет "Неофит Рилски".

bnt avatar logo
от БТА
15:07, 26.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Във висшето образование оценяваме академичното качество на висшето училище, възможността за реализация на студентите на пазара на труда, а последният компонент в тази координатна система е какво ще се случи в бъдещето, за да могат хората да планират и образованието, и живота си, и добрата си реализация, каза Кунева.

"Парите за висше образование няма да намаляват, точно обратното, заяви министърът. Аз ще искам година след година да се увеличават. Студентските кредити също няма да се намаляват, а студентските стипендии вече са увеличени и ще продължат да се увеличават."

Като важна политическа крачка, която ще направи и която касае особено и Югозападния университет "Неофит Рилски", Меглена Кунева посочи стимулирането да идват и да учат млади наши сънародници от българската диаспора в българските университети с държавна стипендия. От 400 лева, колкото е тази година, до 1000 лева ще бъде увеличена стипендията за българската диаспора, каза министърът.

В дискусията в благоевградския университет е засегната и темата за важните и определящи за него специалности. Българска филология, макар и да не е приоритетна тук, както педагогиката например, заема специално място и тя е от национално защитените, ако мога да така да кажа, и национално приоритетна специалност, отбеляза Кунева.

В пресконференцията, която Меглена Кунева даде в Благоевград и като лидер на "Движение България на гражданите", участваха и нейни съпартийци от парламентарната група на Реформаторския блок - Настимир Ананиев, Димитър Делчев и Антони Тренчев. Те ще бъдат и сред участниците в националния съвет на партията, който започва работа днес следобед в Банско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 37 % от българите избягват найлоновите торбички
Близо 37 % от българите избягват найлоновите торбички
Сергей Станишев: Ако Европа не изнася стабилност, ще внася несигурност
Сергей Станишев: Ако Европа не изнася стабилност, ще внася несигурност