НОВИНИ

Министерският съвет прие Бюджет 2017

Бюджет 2017 беше одобрен на извънредно заседание на Министерския съвет. Той е консервативен и изпълним - така го определи финансовият министър Владислав Горанов. Догодина се предвиждат повече средства за образование, отбрана и здравеопазване. Днес министрите одобриха и бюджетите на общественото осигуряване и здравната каса.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:33, 31.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Консервативен бюджет - с леко занижен икономически растеж от 2,5% , спрямо тази година и занижен дефицит от 1,4%. Такава е държавната сметка за догодина.

Владислав Горанов - министър на финансите
Той е консервативен, изпълним и съставен в условия на положителен икономически растеж, ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати всеки лев допълнително, който постъпи в хазната ще послужи за намаляване на дефицита

Догодина се повишават разходите с 2 милиарда лева. Вдига се и минималната работна заплата от 1 януари на 460 лева. Пенсиите ще се повишат с 2,4% от 1 юли. Увеличава се и осигурителната вноска за пенсия с 1%. В социалната сфера догодина се предвижда и майките, върнали се на работа преди навършване на 1 година на детето им, да получават 50% от обезщетението за майчинство на майките върнали се преди първата година на детето.

Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика
Считам, че ще даде ефект от гледна точка на повишаване на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот на трудещите се майки.

За догодина се дават и 247 милиона лева повече за здраве.

Петър Москов - министър на здравеопазването
Разширява се обхватът и на самия обем на профилактичните прегледи, увеличават се и диспансерните прегледи при личните лекари, увеличава се при специалистите допълнителен профилактичен преглед се изисква от тях.

Предстои бюджетът да бъде обсъден в парламента. Там се очакват интензивни дебати, заради съвпадането на бюджетната процедура с президентската кампания, обясни финансовият министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отново може да изнася живи свине за Европейския пазар
България отново може да изнася живи свине за Европейския пазар
 Продължава издирването на Мирослав, който изчезна в Стара планина
Продължава издирването на Мирослав, който изчезна в Стара планина