НОВИНИ

Министерството на здравеопазването ограничава употребата на наргилета

Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването, разработи и предложи промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение, посочи министър Николай Петров по време на парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на Министерството.След репортаж на БНТ2 за употреба на наргилета от ученици, Прокуратурата се самосезира.

министерството здравеопазването ограничава употребата наргилета
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 06.10.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Предложенията в Закона за здравето касаят разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок.

;

Напомняме, че Върховната административна прокуратура се самосезира след репортаж на БНТ2 за употребявани от ученици наргилета, напитки и храни, съдържащи опасни за здравето на децата съставки.

;
Николай Петров, министър на здравеопазването: Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“, така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.

Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия, наред със забраната за предлагане и продажба на тютюневи изделия.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.

Николай Петров, министър на здравеопазването: На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме информационна кампания, която вече е в ход сред родителите и сред децата – така че на първия учебен ден, а ако някъде се забавят, и след това, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Стефан Десподов - Деспо във Варна
Изложба на Стефан Десподов - Деспо във Варна
Скопие: Ще направим всичко възможно за решаване на спора с името
Скопие: Ще направим всичко възможно за решаване на спора с името