НОВИНИ

Министър Димов: Чистотата на въздуха и на питейната вода са безспорен приоритет

Трябва да се търси баланса между опазването на природната среда, качеството на живот на хората и икономиката. Това каза новият министър на околната среда и водите Нено Димов за приоритетите в неговата дейност. Димов прие поста от служебния Ирина Костова, която му връчи символичния ключ на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и отчет за свършеното във ведомството през времето на служебния кабинет. Тя пожела Димов да има пълен мандат. Костова му пожела успех, защото този мандат няма да е лек.

bnt avatar logo
от БТА
15:36, 04.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
министър димов чистотата въздуха питейната вода безспорен приоритет

Нено Димов посочи, че като служебен министър Костова се е справила много добре с решаването на нелеките задачи, които са стояли пред ведомството.

Министър Димов каза още, че чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове и чистотата на питейната вода са безспорен приоритет. Според него обаче трябва да се търси баланса между опазването на околната среда, качеството на живот на хората и икономиката. Забелязваме, че съвсем наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да бъде гледано и през това как се приема от хората, живеещи в регионите, и от бизнеса, каза Димов.

Сред важните дейности е превенцията срещу бедствия, аварии и наводнения, както подготовката на председателството на ЕС.

По темата с по-строгите европейски изисквания за въглищните централи министърът посочи, че трябва да видят в какви срокове ще се случат тези ангажименти и дали могат да бъдат разсрочени в определено време. Той определи като въпрос с голям обществен интерес темите около защитените територии и протестите около парк Пирин. Димов посочи, че ще се търсят два типа решение в МОСВ - експертни и политически. Вярвам, че с моя екип ще намерим най-добрите експертни решения, но съм наясно, че в политиката понякога експертните решения не са достатъчни, защото има различни групи хора, които имат различни интереси и тогава се търсят политически решения, добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре  започва електронният прием за детските градини във Варна
Утре започва електронният прием за детските градини във Варна
Министър Николай Петров обеща да надгради постигнатото до момента
Министър Николай Петров обеща да надгради постигнатото до момента