НОВИНИ

Министрите Нанков и Московски инспектираха язовир "Рогозен"

Остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин - въпреки че обстановката вече е спокойна. Това позволи да се предприемат първите аварийни мерки за възстановяване на язовир "Рогозен". Днес на място пристигнаха двама министри - на транспорта и на регионалното развитие, за да проверят как се извършват ремонтните дейности.

bnt avatar logo
от И. Минковска
17:33, 12.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

За последното денонощие водата в язовир "Рогозен 1" е спаднала с близо 30 см. Вече работят първите два от общо четирите сифона, които прехвърлят вода през язовирната стена, без да се ползва ток или гориво. На останалия на сухо преливник тежка механизация продължава да запълва с каменни блокове издълбания от приливната вълна огромен кратер.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Прави се път, който да позволява на машините да влизат и основно трябва да се работи за възстановяване на преливника.

Министър на регионалното развитие Николай Нанков подчерта, че максимално бързо са отпуснати 3 милиона лева за язовирите "Рогозен 1" и "Бързина", за да се гарантира безопасността на хидросъоръженията. След това ще се пристъпи към възстановяване на разрушения преливник на язовир "Рогозен 1". Според кмета на Хайредин отпуснатите пари ще стигнат само за ремонт на преливника на "Рогозен 1" и укрепване на стената на язовир "Бързина".

Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Това е най-спешното, а след това ще кандидатстваме с част от проектите в МОСВ, за да може да се изгради всичко - и кранове, и електронни системи, които контролират нивата.

Местните хора настояват да се направи анализ на състоянието на останалите 14 язовира от каскадата преди община Хайредин и да се отстранят недостатъците, които генерират по веригата опасността от наводнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зографски преодоля квалификациите в Лилехамер
Зографски преодоля квалификациите в Лилехамер
Ботев Пловдив на 106!
Ботев Пловдив на 106!