НОВИНИ

Министър Танева: Фермерските пазари с държавна подкрепа от догодина

От началото на следващата година правителството ще предложи мярка за държавна подкрепа при изграждането на фермерски пазари, които ще станат регулярни, обяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

bnt avatar logo
от БТА
16:17, 09.11.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
министър танева фермерските пазари държавна подкрепа догодина
"Те ще бъдат управлявани от общините и от сдруженията на производителите в регионите. Това е много важно, за да не допуснем отново да бъде изкривена идеята и останем само с надписа "фермерски пазар", а предлаганите на него храни да са минали пак през няколко ръце.", коментира тя.
"Два са вариантите за оказване на тази помощ - инвестиционна или по отношение на таксите. По думите на министъра бюджетът на министерството е достатъчен за отпускането на една трета или една втора според броя на населението в съответната община", обясни тя.

Друга инициатива на Министерството на земеделието и храните са разговорите с търговските вериги за намиране на по-голям достъп на българските производители на храни.

"За да стимулира по-голямото присъствие на български храни на пазара и на българския производител, държавата търси решения, но като цяло в условията на пазарната икономика този процент се определя от потребителя", категорична бе Танева.

Министър Танева откри днес Международните специализирани изложби "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", "Салон на виното" и "Интерфуд Дринк 2016" в Интер Експо Център - София. На него министърът обяви, че в хранителната индустрия се отчита растеж.

"В преработката на сурово мляко тя е 6,4 на сто за осемте месеца на годината спрямо предходната, за млечни продукти общо - около 1 процент, с 5 процента дял на сиренето и над 7 на сто при виното. Същата е ситуацията и при останалите храни, където общият ръст е с около 1,5 на сто", каза министър Танева.

Тя изрази надежда този растеж да се запази до края на годината.

"Първата половина на 2017 г. Министерството на земеделието и храните планира отварянето на втория прием на мярка 4.2 в подкрепа на преработката на земеделски суровини с целия остатъчен бюджет", информира още Танева.
"Още от утре министерството започва диалог със сектора за това какви точно правила да бъдат приложени в тази мярка, така че целият остатъчен бюджет от 150 млн. лева да бъде усвоен", каза министърът.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от епидемия в бежанския лагер край Харманли
Няма опасност от епидемия в бежанския лагер край Харманли
Ужасни условия в детско отделение на МБАЛ-Русе
Ужасни условия в детско отделение на МБАЛ-Русе