НОВИНИ

Миньорите от мина "Оброчище" прекратиха стачката си

Стачкуващите миньори от мангановата мина "Оброчище" прекратиха протеста си и нощната смята ще започне нормално работа. Това стана след подписване на колективния трудов договор между работодателя и представители на миньорите.

bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 05.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Днес стана ясно още, че Министерството на енергетиката е завело съдебен иск срещу концесионера на мината - дружеството "Евроманган" за неплащане на дължимата концесионна такса. Концесионерът не е плащал на държавата за добива на манганова руда от две години. Сумите възлизат на около 100 000 лева годишно.

През последните три дни около 20 работници останаха на 350 метра под земята с искането за редовно изплащане на заплатите и ваучерите за храна. В колективния трудов договор от днес е включено и увеличение на всички заплати със 158 лева както и по-добри условия на труд.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: „Аз мисля, че това, което липсва в отношенията между концесионера и работниците в мината е именно уважение от страна на работодателя към неговите работници. Всичко би могло да бъде разбрано, ако е поднесено по подходящ начин и хората бъдат информирани. Това е моят съвет към всички работодатели, настоявам за повече уважение към вашите работници, защото това са хора, които дават труда си за вашата фирма и за вашата печалба."
Юлиян Димитров - миньор: „Три дена бяхме под земята, изтощени. На кафе, на чай сме. Излизаме с надежда, че този рудник ще работи занапред и да имаме по-добри условия на труд, на заплати."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална надгробна плоча от II век откриха в античния град Хераклея синтика
Уникална надгробна плоча от II век откриха в античния град Хераклея синтика
Парад на ретро шапки в София
Парад на ретро шапки в София