НОВИНИ

Младен Маринов: Отчитаме спад на извършените престъпления с 5,5%

Близо три часа продължи вчерашното заседание на оперативния щаб, присъстваха абсолютно всички представители на институтии, които имат правомощия по решаване на този проблем, коментира Младен Маринов, главен секретар на МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 17.07.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Младен Маринов, главен секретар на МВР: От БАБХ беше изнесена много точна и всеобхватна информация, която очерта един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството. Заплахите са както по отношение на малките преживни животни, така и по отношение на дивата и питомна свиня - африканската чума, която е налична в близки до нас държави - говорим за Румъния.

Той обясни, че са били набелязани мерките, които ще се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници". Те са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Трябва да осъзнаем, че това е наистина много сериозна заплаха за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и бавно напредва към Европа.

По отношение на проблема с животните в Ямболска и Бургаска област Младенов заяви, че силно се надява стопаните там да разбират сериозността на проблема.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари.

За т.нар. акция "Респект" Младен Маринов обясни, че тя не е нещо ново, още с встъпването си в длъжност един от приоритетите е бил ограничаване на битовата престъпност.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Основно целта е да се наситят определени населени места с по-сериозно полицейско присъствие по линия на оперативно-издирвателната работа, да се проверяват лица от активния криминален контингент с оглед тяхното местонахождение, миграция, в момента по-засилено е присъствието по черноморските курорти.

Наистина отчитаме спад на извършените престъпления като цяло с 5,5 %, съобщи Маринов. "Сериозен е спадът при извършваните грабежи, като там се покачва и разкриваемостта, която средно за страната е 45,4% - разкриваемостта при грабежите", допълни той.

По отношение на кражбите - имаме също намаление в сравнение с миналата година, процентът на разкриваемост там е 31,6, коментира той. "Като цяло мога да кажа, че по всички показатели, които формират битовата престъпност, ние отчитаме намаление на извършените престъпления", заяви още Младенов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънреден председателски съвет в НС заради чумата по животните
Извънреден председателски съвет в НС заради чумата по животните
Защо майките на деца с увреждания напуснаха работната група за новия закон?
Защо майките на деца с увреждания напуснаха работната група за новия закон?