НОВИНИ

Мълнията, убила мъжа в Люлин, паднала на метри от играещи деца

47-годишен столичанин беше ударен от мълния снощи, докато е разхождал кучето си. Сигналът за инцидента е подаден малко след 20 часа, линейката е пристигнала 8 минути по-късно. Мъжът е бил откаран в "Пирогов", но малко по-късно е починал.Повече от Николай Минков:

Николай Минков
от Николай Минков
12:13, 18.06.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Трагичният инцидент е станал до беседка между блоковете, която е изцяло от дърво и няма метални части. Беседката е до бл. 632 в "Люлин" 6.

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка близо 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който е пострадал и впоследствие е починал.

;

Сигналът за инцидента е подаден в 20.17 минути в Спешна помощ. Линейката е пристигнала 8 минути по-късно. Медиците започват незабавна реанимация, докато транспортират пострадалия към "Пирогов", съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП: Момчето е било с жизнени функции, но в тежко състояние. По най-бързия начин е транспортиран в "Пирогов". През целия път на транспортирането са извършвани реанимационни действия, но буквално преди вратите на "Пирогов" е издъхнал.

Синоптиците предупреждават, че когато видим купесто-дъждовна облачност през летните месеци, това е сигурен признак за интензивни валежи, често съпътствани с мълнии. Единствената защита от тях са гръмоотводите.

Мартин Славчев, синоптик на НИМХ: Гръмоотводите са доста важна част и е хубаво да бъдат поддържани регулярно защото те буквално биха могли да спасят човешки живот, ако има добре изградена мрежа във всяка една сграда, която да може да поеме този разряд. Мисля, че е хубаво да се покрием някъде, да застанем не под дърво или нещо такова, а по-скоро в разни сгради, които по-вероятно е да имат такава мълние защита.

Синоптиците съветват да бъдем търпеливи, след като намерим подслон, тъй като интензитетът на летните бури, придружени с мълнии не продължава повече от 30 до 45 минути.

Обикновено летните бурии с мълнии са характерни за високи места. София се намира на 700 метра надморска височина и само наличието на много сгради с гръмоотводи е причината да не се стигне до такива чести инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска банка за развитие ще финансира изграждането на нови детски градини
Българска банка за развитие ще финансира изграждането на нови детски градини
Задържаха пиян шофьор на училищен автобус в Силистра
Задържаха пиян шофьор на училищен автобус в Силистра